Na Žigu to padlo

Meno bývalého ministra za Smer Petra Žiga a dnes poslanca opozičného Hlasu sa nedávno spomínalo vo výpovediach kajúcnikov v policajných akciách Očistec a Judáš. Začalo sa špekulovať, že obvinenie by nemuselo minúť ani jeho.

17.12.2020 20:00
debata (33)

Stalo sa. Prekvapivo však nejde o medializovaný prípad karuselových podvodov jeho príbuzných. Žiga v nich mal údajne orodovať u policajtov, aby za 50-tisíc eur zastavili vyšetrovanie. Taktiež sa obvinenie netýka podnikania rodinnej firmy Taper. Tá bola ešte v roku 2018 obvinená z podvodov s vratkami DPH. Vraj sa stala iba obeťou podvodníkov. Prípad dozoroval bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sediaci dnes vo väzbe.

Žiga je obvinený na základe výpovede bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej. Tá sedí vo väzení, a preto by sme jej obvinenia mali brať zatiaľ s rezervou. Podľa nej sa mal bývalý minister cez ňu snažiť podplatiť sudkyňu Najvyššieho súdu Katarínu Pramukovú, ktorá rozhodovala v spore Slovenska so Slovenskými elektrárňami vo veci prinavrátenia vodnej elektrárne Gabčíkovo.

Celý prípad už na prvý pohľad vyznieva trochu čudne. Úplatok mala priniesť Jankovská sudkyni v darčekovej taške, kde sa medzi malými pozornosťami nachádzala aj obálka s peniazmi. Sudkyňa však medzitým rozhodla v prospech Slovenska. Chcel si Žiga poistiť rozhodnutie? Či mal odniekiaľ informácie, že sa vec nevyvíja priaznivo? A ako mohol tak veľkodušne dôverovať bývalej štátnej tajomníčke? Alebo vedel, že ona už má nejaké skúsenosti? Ak mal také informácie, nemalo ich aj širšie stranícke okolie? Alebo Žiga nekonal iba z vlastného popudu?

Zlá privatizácia Slovenských elektrární druhou Dzurindovou vládou bola vždy srdcovou záležitosťou Roberta Fica. Ten sa ako prvý a veľmi dôrazne zastal svojho bývalého ministra. To môže mnohé naznačovať.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Slovenské elektrárne #súdnictvo #Peter Žiga #Monika Jankovská #Vodná elektráreň Gabčíkovo