Zabudnuté nemocnice

Jedným z cieľov striktného a dlhotrvajúceho lockdownu na jar bolo pripraviť náš zdravotnícky systém na ďalšie vlny pandémie COVID-19. V priamom prenose sme vtedy pozorovali v zahraničí, zvlášť v Taliansku, kolaps nemocníc.

18.12.2020 19:00
debata (53)

To, čo bola iba fikcia, sa u nás v najnevhodnejšom čase, pred Vianocami stáva realitou. Pritom sme mali pol roka na to, aby sme sa tomu vyhli. Obsadenosť lôžok na covidových oddeleniach je viac než 63 %. Počet zdravotníkov v karanténe je momentálne vyše 3¤200. Napríklad Univerzitná nemocnica Bratislava má v domácej karanténe 255 zdravotníckych pracovníkov. V niektorých nemocniciach je stav dramatický. Ministerstvo zdravotníctva žiada o pomoc všetkých špecialistov v ambulanciách aj študentov medicíny.

Infektológ Pavol Jarčuška oznámil, že Slovensko sa nachádza v najhoršej situácii od začiatku pandémie. Do konca roka sa očakáva okolo 3¤000 hospitalizovaných pacientov s COVID-19. Tlak na jednotlivé nemocnice bude rásť, časť z nich nebude môcť prijímať pacientov. Nitrianska nemocnica hľadá brigádnikov na pomocné práce, najmä na prevoz pacientov. Dostávame sa do stavu, na ktorý nie sme vôbec pripravení a netušíme, či ho zvládneme.

Niežeby sa naše nemocnice nepripravili. Ale do stavu na pokraji kolapsu ich dostali politici vzájomnými rozbrojmi, neexistenciou ucelenej stratégie a zdôrazňovaním dôležitosti ekonomiky.

Niežeby sa naše nemocnice nepripravili. Ale do stavu na pokraji kolapsu ich dostali politici vzájomnými rozbrojmi, neexistenciou ucelenej stratégie a zdôrazňovaním dôležitosti ekonomiky. Maslo na hlave majú nielen vládni politici, ale svoju dávkou vytĺkania politického kapitálu aj opoziční.

Politici mysleli viac na svoje egá ako na čokoľvek iné. Zabudli, že zdravie a ľudský život sú omnoho dôležitejšie ako ekonomika. Tej sa dalo pomôcť aj inak, než nechať otvorené niektoré sektory až na hranu. Stačilo skopírovať účinné, menej byrokratické, náročné a rýchle opatrenia, ktoré prijali inde v zahraničí, napríklad v Rakúsku. To by sa ale „najzodpovednejší“ člen vlády, podpredseda pre ekonomiku Richard Sulík, musel venovať tomu, čomu mal, nie všetkému inému.

Na rozdiel od ekonomiky sa nemocnice zavrieť nedajú. Lekári, sestry a ďalší zdravotníci musia chodiť do práce. Neustále sú vystavení čoraz väčšiemu riziku nákazy. Fyzická a duševná záťaž sa stupňuje, mnohí idú na doraz. Kto vezme zodpovednosť za pokazené Vianoce zdravotníkov a ich rodín? Kto ich dostal do situácie, že celé ich rodiny sú teraz vystavené omnoho vyššiemu riziku nakazenia? O koľko si naša ekonomika na úkor zdravia nás všetkých polepšila?

Stálo odkladanie lockdownu za to? Také Nemecko zaviedlo prísne obmedzenia dlhší čas pred Vianocami a v oveľa lepšej situácii. My sme vajatali medzi ďalšími kolami celoplošného testovania a tzv. zatvorením krajiny dovtedy, kým sa nám situácia nevymkla z rúk.

Počas Vianoc sa stav v nemocniciach bude žiaľ iba zhoršovať. Súčasný prudký nárast pozitívnych sa prejaví v ťažkých príznakoch COVID-19 až s oneskorením najmenej dvoch týždňov. A to sa nám o chvíľu končí núdzový stav. Prečo? Lebo niektoré strany v koalícii presadzovali falošnú slobodu. Pokojne sa môže stať, že prísne opatrenia budú mnohí počas sviatkov a na Silvestra ignorovať. Lenže to môže byť rozbuška, ktorú nezneškodní ani skorá vakcinácia. Zastaviť to môžeme iba my všetci zodpovedným a disciplinovaným správaním.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #karanténa #Covid-19 #vláda Igora Matoviča #lockdown #celoplošné testovanie