Zodpovedne s vakcínou

Symboly hrajú v spoločnosti nesmierne dôležitú rolu. Možno preto iba uvítať, že ako prvý sa dal proti koronavírusu zaočkovať rešpektovaný infektológ a známa tvár našej medicíny profesor Vladimír Krčméry. Medzi prvými bola aj prezidentka Zuzana Čaputová. Je to jasný signál od najdôveryhodnejšieho politika.

27.12.2020 19:00
debata (64)

A oveľa lepšie, akoby bol na prvom mieste premiér Igor Matovič. Ten by opäť strhol na seba veľkú mieru negatívnych emócií. Keďže je v karanténe, vytvoril priestor pre iné osobnosti nášho politického a spoločenského života. Dali sa zaočkovať nielen viacerí členovia vlády a poslanci, ale aj 86-ročný bývalý prezident Rudolf Schuster alebo 94-ročný Ján Virgala, zakladateľ detskej infektológie a dlhoročný primár infekčného oddelenia košickej detskej nemocnice.

Na očkovanie sme dlho čakali. Konečne sa začalo. Vakcína však neznamená okamžitú a absolútnu porážku koronavírusu. Pred nami je ešte dlhá cesta. Ako správne pripomenula Zuzana Čaputová, vakcína je najlepšou cestou, ako sa z ťažkej situácie spôsobenej pandémiou COVID-19 dostať von. Je to napriek všetkým možným pochybnostiam a odôvodneným obavám jediná reálna cesta, ako poraziť koronavírus. Nikto z kritikov nič múdrejšie nevymyslel a neponúkol.

Pokiaľ si niekto myslí, že má len práva a vakcinácia sa ho netýka, je na omyle. Nakoniec sila prírody dobehne aj jeho. Príroda je silnejšia ako človek. Bez spoločného úsilia nemáme proti koronavírusu šancu.

Vakcína prichádza možno trochu skôr, ako je zvykom pri iných. Vynárajú sa tak prirodzené otázky ohľadne bezpečnosti. Máme azda čakať ďalší rok, aby sme získali oveľa väčšiu istotu? A získali by sme ju? Tu nejde iba o možné vedľajšie účinky, ale najmä o práve teraz zbytočne zomierajúcich, o ľudí s trvalými následkami po prekonaní covidu alebo o množstvo zdravotníkov, ktorí sa musia denne s vypätím síl starať o pacientov a žiť s rizikom nakazenia.

Mali by sme sa tiež vyvarovať prehnanému optimizmu. Minister zdravotníctva očakáva, že v januári dostaneme okolo 150-tisíc vakcín. Na vakcíny existujú v rámci EÚ kvóty, musia sa skladovať v špecifických podmienkach a očkovať sa bude iba na vopred vyhradených miestach. Navyše pri tejto vakcíne od konzorcia Pfizer-BioNTech je nutné zaočkovať sa dvakrát po sebe. Postupne prídu ďalšie vakcíny od iných spoločností. Predstava, že do jari budeme mať koronavírus na kolenách, je naivná. Život sa tak ľahko nezmení. Návrat do pomerov pred pandémiou nemôžeme v roku 2021 tak ľahko očakávať. Nevieme tiež, ako bude vírus mutovať alebo ako dlho vydržia protilátky.

Opatrnosť a zodpovednosť sú preto namieste. To však neznamená, že budeme bez argumentov proti očkovaniu brojiť. Nič horšie, ako podľahnúť „mudrcom“ zo sociálnych sietí alebo politikom naháňajúcim percentá za každú cenu, ktorí vytrhávajú vety expertov z kontextu a prekrucujú ich, sa nemôže stať. Samozrejme, že farmaceutické firmy na očkovaní zarobia. Ale to sa preto nemáme dať zaočkovať? To si nemáme „kúpiť“ očkovanie a radšej ohroziť vlastný život i životy druhých?

Pokiaľ si niekto myslí, že má len práva a vakcinácia sa ho netýka, je na omyle. Nakoniec sila prírody dobehne aj jeho. Príroda je silnejšia ako človek. Bez spoločného úsilia nemáme proti koronavírusu šancu.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Rudolf Schuster #prezidentka #koronavírus #Covid-19 #vakcinácia