Matovič? Hovoriť striebro, mlčať zlato

Celý vianočný týždeň sme o premiérovi Igorovi Matovičovi nič nepočuli. Mnohí to privítali. Oddýchli si. Na facebooku čo-to napísal, veď inak by asi nevydržal. Musí byť stredobodom pozornosti. Tak aspoň vieme, ako sa zoznámil s manželkou.

28.12.2020 20:00
debata (23)

Karanténa sa skončila a Matovič je späť so svojimi nápadmi. Pretože bol pozitívne testovaný na koronavírus, nemohol sa dať zaočkovať medzi prvými. Aby dokázal, že to nebolo zo zbabelosti, že si koronu v sebe nevymyslel – ako mu vyčítajú kritici – prišiel s nápadom, ktorý už ako obyčajne vyráža dych. Navrhol „fér“ hru. Poprosí dve ženy svojho života – mamu a manželku, aby podstúpili očkovanie. To sa nevedia rozhodnúť samy? Tak trochu podvrh od pána „Čestného“. Ani jedna totiž nepatrí do skupiny, ktorá sa môže dať zaočkovať v prvej vlne. A aby to nebolo málo, dal si ešte podmienku. Prehovárať ich začne až potom, ak vo facebookovom referende dostane za svoj nápad aspoň 10-tisíc lajkov a srdiečok. Ako inak viac degradovať vakcináciu? To sa majú všetci ostatní rozhodovať o zaočkovaní podľa toho, koľko dostanú od priateľov na facebooku lajkov?

Aspoňže uznal, že všetci, ktorí sa obávajú vakcíny, nie sú blázni – ako ich pred časom označil. Ale ako ich chce presvedčiť? Facebookovými referendami? Veď to je nehodné predsedu vlády. Dal tak iba do ruky zbraň všetkým šíriteľom dezinformácií o očkovaní.

Možno najlepším argumentom ako presvedčiť čo najviac ľudí, aby sa dali zaočkovať, by bolo, ak by Matovič zmenil správanie. Keby neprichádzal stále s novými nápadmi a neprilieval olej do ohňa. Keby sa snažil byť aspoň na určitý čas človekom rozvahy a kompromisu. Veď zmenu mu už verejne odporučila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Presvedčiť potrebných 70 % obyvateľov nemusí byť vôbec jednoduché. Inak ale očkovanie nemusí byť úspešné. A môže to byť aj sám Matovič so svojimi neustálymi výstrelkami, kto bude príčinou, prečo vakcinácia a celý boj s koronou zlyhá. A to určite sám nechce.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #očkovanie #Igor Matovič #vakcína #koronavírus