Dokedy vydrží koalícia?

Pred necelými dvomi týždňami vyzval v emotívnom rozhovore premiér Igor Matovič ministra hospodárstva a podpredsedu vlády Richarda Sulíka, aby podal do konca roka demisiu. Chýbajú dva dni do konca roka a stále nevieme, či minister odstúpi.

29.12.2020 19:00
debata (17)

Ak nie, odvolá ho premiér? Rozpadne sa koalícia? Neistota ako vyšitá. V čase pandémie a núdzového stavu. To však asi najmenej trápi samotnú koalíciu.

Prečo chce vlastne premiér tak narýchlo odvolať ministra hospodárstva? Len preto, že nedokázal včas nakúpiť milióny antigénových testov? Veď vo svete nikto iný „povinno-dobrovoľné“ celoplošné testovania nerobil. To nedáva zmysel, práve naopak.

A keby mal Sulík akú-takú česť, nemal by odstúpiť sám? Veď ho Matovič označil za idiota. Asi si z toho nič nerobí, veď to s ním ťahá desať rokov. Nemá dôvod odstúpiť. Pohodlne si a potichu v závetrí pandemickej krízy realizuje stranícku agendu. Nejde iba o tzv. kilečko, odbúravanie byrokratickej záťaže na podnikateľov, čo v praxi bude znamenať aj okresávanie práv zamestnancov.

Ale ako ďalej spolupracovať s Matovičom, ktorý vyžaduje úplnú lojalitu a pri každom nesúhlase sa uráža? Kompromisy nie sú jeho šálka kávy.

Pripravuje „srdcovky“ daňový bonus a daňovú brzdu. A dokonca sa začína šepkať, že by mohlo prísť k ďalšiemu kolu privatizácie (nemocnice, pošta, železnice). Prvé balóniky už boli vypustené. Sulík má konečne neopakovateľnú možnosť realizovať svoje ideologické sny.

Ale ako ďalej spolupracovať s Matovičom, ktorý vyžaduje úplnú lojalitu a pri každom nesúhlase sa uráža? Kompromisy nie sú jeho šálka kávy. Spory s koaličnými partnermi budú preto iba narastať. A odvolanie Sulíka nie je preto v budúcnosti vylúčené. Po odchode SaS z vlády by trojkoalícia OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí mala stále pohodlnú väčšinu. Navyše Matovič nie je úplne stotožnený so sociálno-ekonomickými experimentmi sulíkovcov.

A možno odstúpi sám Matovič. Veď čo-to už v tomto zmysle naznačil. To by však neznamenalo pád koalície, iba výmenu premiéra. Pretože mnohým zarytým koaličným ideológom je jasné, že sa už takáto príležitosť na premenu krajiny nemusí nikdy vyskytnúť. Vedia, že pandémia a poukazovanie na korupciu vlád Smeru im dávajú nepoznané možnosti. Všetko ešte dobre zabalené v núdzovom stave, keď občania majú na vyslovenie občianskeho protestu obmedzené možnosti. V podstate im pandémia vyhovuje.

Alebo sa dočkáme prekvapenia a zmení sa Matovič? Mnohí by si to želali, aspoň na krátky čas, kým sa upokojí situácia, pominie pandémia. Je to málo pravdepodobné. Matovičovi chýbajú zásadné predpoklady na pochopenie, akú funkciu vlastne zastáva. Už len z úcty a rešpektu k funkcii predsedu vlády by mal zmeniť správanie. Nereprezentuje iba seba a koalíciu, ale nás všetkých, celé Slovensko.

Radičovej pravicová koalícia sa pre vzájomné spory rozpadla po roku a pol. Tejto ešte viac rozhádanej koalícii hrozí, že sa rozpadne ešte skôr. Zatiaľ ju stmeľuje rýchle presadzovanie sociálno-ekonomickej agendy a obava z návratu Roberta Fica a Petra Pellegriniho k moci. Ale aj to postupne bledne. Ak nenájde nové spojivo, jej rýchly koniec je pravdepodobný, či už s Matovičom, alebo bez neho.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #privatizácia #Richard Sulík #Igor Matovič #vládna koalícia #pandémia #vládny program #Radičovej vláda