Kauza Milana Lučanského a jej dôsledky

Prípad Milana Lučanského je dôsledkom praxe zatýkania ľudí spojených s bývalou vládou za prítomnosti novinárov a aktívneho komentovania vyšetrovania káuz bývalej vlády predstaviteľmi vlády terajšej.

29.12.2020 22:20
debata (137)

Samozrejme, je možné, že Lučanský je vinný a jeho krok bol nepriamym priznaním. Druhá vec je, že pri vysokej politizácii očisty orgánov činných v trestnom konaní a celkovo štátneho aparátu aj jeho samovražda prispeje k spochybňovaniu procesu očisty. Namiesto želanej obnovy dôvery občanov v právny štát takáto politizácia bude viesť k tomu, že stále viac ľudí si bude myslieť, že polícia, prokuratúry či väzenstvo slúžia vláde a nie právu a zákonom.

Navyše, ak si to nikto neuvedomil, kauza bude mať aj politické dôsledky a tie budú presne opačné, ako očakával Matovič svojou razantnou protikorupčnou rétorikou. Smer-SD alebo Hlas takto získali martýra a argument, ktorým budú operovať v politickej kampani. Bez ohľadu na to, aká je podstata veci a bez ohľadu na to, či sa Lučanský činov, z ktorých bol obvinený, dopustil alebo nie. Keďže minimálne 30 rokov uznávame na Slovensku ako jeden z kľúčových princípov právneho štátu zásadu prezumpcie neviny, o jeho vine môže rozhodnúť iba súd a nie facebook.

Spravodlivý proces s najväčšou pravdepodobnosťou už nebude. Pre osvieženie pamäti pripomínam jednu z káuz, ktorá v roku 2007 prispela ku koncu prvého volebného obdobia Práva a spravodlivosti v Poľsku. Poslankyňa Barbara Blida za bývalú vládnu stranu bola obvinená z korupcie, prišli k nej policajti a pri zadržaní a domovej prehliadke sa zastrelila. To zásadne spochybnilo dôveryhodnosť všetkých káuz predstaviteľov štátnej moci, resp. bývalej vládnej garnitúry, ktoré boli za vlády PiS v rokoch 2005 – 2007 vyšetrované.

Hra s ohňom je nebezpečná vždy a tým skôr, keď sa zápalky dostanú do rúk ľudí, ktorí si nedokážu uvedomiť dôsledky svojho konania. A veľmi často sa obracia proti nim samotným.

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský #Milan Lučanský pokus o samovraždu