Rozprávať príbeh

Keď francúzsky scenárista Jean-Claude Carrière vysvetľoval umenie rozprávania príbehu, spomínal jednu krásnu židovskú anekdotu.

30.12.2020 20:00
debata (1)

V odľahlom poľskom mestečku sa zachoval prastarý náboženský obrad, ktorý sa vykonával v lese len raz za tridsať rokov. Jeho tajomstvá pred smrťou starý rabín vždy odovzdal mladému. Zakaždým, keď nadišiel čas, nový rabín odviedol ľudí na to isté miesto a obrad oslávili tak, ako ho oslavovali po tisícročia. Potom však jeden starý rabín zomrel priskoro a mladý sa zrazu nevedel správne rozpamätať na miesto v lese. Každých tridsať rokov potom ľudia blúdili viac a viac, až napokon celkom zabudli aj na to, ktorý to bol les, a ešte neskôr, ako obrad vyzeral a či vôbec niekedy bol a na čo slúžil? Nemali sa na čo rozpamätať, tápali a boli bezradní. „Predsa však nie je všetko stratené. Máme dôvod na spokojnosť,“ potešil ich učiteľ. „Ako je to možné?“ pýtali sa. „Nuž preto, že vždy môžeme rozprávať príbeh.“

Nemusíme si klamať, ako spoločnosť sme aj my tápajúci, smutní a bezradní. Ktorý rok to ukázal lepšie, ako ten, čo sa práve končí? Pandémia v nemilosrdnej pravdovravnosti odhalila všetko, čo dlho vrelo pod prikrývkou. Cesta Slovenskom neponúka milosrdnú tvár. Cisár je nahý! kričalo celý čas dieťa. Kto ho ale počúval? Kolabujúce zdravotníctvo, prehlbovanie sociálnej priepasti, zúfalstvo hľadajúce spásu v konšpiráciách, vyľudnené regióny, zničený vidiek, predimenzované hlavné mesto, nevídaná nevraživosť… Akoby sme sa už nemali na čo rozpamätať. Takmer každý už zabudol, odkiaľ prichádza a aj na to, čo nás v minulosti spájalo. Čo to tak bolo? Vďaka čomu sme rozmanití, no predsa patríme k sebe, či chceme, či nie? Čo je niť nášho príbehu?

Ale ako každá pravda, ani táto nemá len svoju bezradnú tvár. Pozrieť sa jej priamo do očí a prestať pred ňou utekať znamená nádej. Nádej na to, že ešte stále môžeme zaloviť v spoločnej pamäti a nádej na radosť, že tak budeme vždy môcť rozprávať vlastný príbeh.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #tradície #sociálna nerovnosť #kolektívna pamäť