Nevracať sa späť

Za rok 2020 sme dostali taký celospoločenský „preplesk“, že pre prezidentku Zuzanu Čaputovú určite nebolo ľahké stvoriť novoročné povzbudenie národu. Pomenúvať skutočné príčiny by si vyžadovalo zachádzať ďaleko pred časy pandémie, a na to novoročná desaťminútovka nestačí.

01.01.2021 20:00
debata (16)

Napriek tomu sa jej podarilo „kulantne“ zaobaliť aj kritiku predstaviteľov vlády, i všeobecnej demoralizácie. Vytrácanie sa úcty k vzdelaniu a odbornosti, pokoru pred nepoznaným; a aj apelovať na triezvy rozum v súvislosti s vakcináciou. Aby sme sa vraj mohli „vrátiť k životu, na ktorý sme boli zvyknutí“. Ale – naozaj? Má toto ozaj byť naša méta?

Mantrou „žiť ako predtým“ sa mnohí čičíkajú v podvedomom strachu zo skutočnosti, že sa naozaj definitívne rúca vidina doterajšieho sveta. Sveta založeného na bezbrehej technokracii, bezohľadnom pokrokárstve; na zamieňaní si slobody s čo najväčším konzumom, cestovania s „lowcostovým“ ničnerobením, poznania s kupovanými titulmi. A s čo najväčším pocitom nadradenosti.

Väčšina z nás si iste spomenie na všeobecné nadšenie, ktoré vyvolal príchod 21. storočia. Bolo to obdobie bombastických úvodníkov, fanatickej globalizácie a nepokrytej bezočivosti „humanitárnymi vojnami“ posadnutého Západu. Je priam ohlušujúce, že duch čias sa radikálne zmenil, a to celkom bez ohľadu na COVID-19. Pre drvivú väčšinu sveta je toto storočie len labyrintom nabitým frustráciou a stratou ilúzií. Mnohí do budúcnosti nehľadia s nádejou, ale s úzkosťou. Bombastické úvodníky a plamenné reči o šírení „slobody a demokracie“ na západný spôsob, ako aj fanatizmus voľnej ruky trhu a neobmedzeného materiálneho rastu narazili na betónovú stenu klimatickej katastrofy, a s ňou aj katastrofy humanitárnej. Kríza ukazuje, že najlepšie sa darí krajinám, v ktorých prežilo niečo, čo sme my, hádam nie nenávratne, stratili. Súdržnosť, jednoduchosť a pokora.

Nie. Za žiadnu cenu sa nesmieme vrátiť k životu, na aký sme boli zvyknutí.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #novoročný príhovor #humanitárna katastrofa #Zuzana Čaputová #ekonomická globalizácia #Covid-19