Pán premiér, stačilo!

Maslo na hlave, žiadna chrbtová kosť, podrezaný jazyk, navyše nás do poslednej chvíle zabával statusmi na sociálnej sieti, aký je chutný. Ten o ľudožrútoch patrí medzi posledné. Keď začnú kolovať vtipy o premiérovi, väčšinou to znamená, že končí. Stratil rešpekt.

01.01.2021 19:00
debata (124)

Keď o výmene neštebocú len jeho súperi, ale aj vlastní, dokonca tí najbližší, je príchod nástupcu zvyčajne len otázkou času.

Igor Matovič si za to môže sám. Sám chce všetko robiť aj dirigovať, sám vie všetko najlepšie. Zdá sa, že sám sa dokáže aj poraziť. Navyše v rekordnom čase. Veď to nie je ani rok, odkedy prevzal moc. Vo volebnom finiši žiaril ako superstar. Na čelo vlády ho vystrelil dopyt po zmene a šoumenský štýl, jeho najsilnejšia zbraň. Vyhlásil, že ani ako premiér správanie nezmení. Šašom som, šašom ostanem. To dodržal.

Kto čím bojuje, tým zahynie, tvrdí prastará múdrosť. Matovičove maniere, slovník a vystupovanie mu už začínajú byť na príťaž. Ak aj mal dobré úmysly, naráža. Blufovať sa nedá donekonečna. Dôveryhodnosť nejde dohromady s vytŕčajúcou nekompetentnosťou a vystatovačným egom.

Kto čím bojuje, tým zahynie, tvrdí prastará múdrosť. Matovičove maniere, slovník a vystupovanie mu už začínajú byť na príťaž. Ak aj mal dobré úmysly, naráža. Blufovať sa nedá donekonečna.

Spoločnosť v ťažkých časoch treba upokojovať, obrusovať hrany. On však sype do rán soľ po hrstiach. Namiesto toho, aby včas ďakoval a oceňoval, má talent kdekoho uraziť. Spojencov nehľadá, lež odháňa.

Chyby hádže na všetkých naokolo. Prefíkane? Skôr veľkohubo. Vyhlási napríklad – beriem veci do vlastných rúk! Pričom si nevšimne, že spoluzodpovedný za ne je už od prevzatia vlády. Rovnako zodpovedný je i za manažovanie boja proti pandémii. Čísla chorých a mŕtvych letia hore i jeho vinou. Teraz opäť trúbi do útoku, lenže už mu nik neverí.

Čo si o ňom má myslieť ozajstný obyčajný človek? Podvádza (diplomovka), zavádza (nevesty, dobre bude; ne/povinné testovanie; negatívny výsledok rovná sa sloboda…), útočí (hoci na lekárov a vedcov s vlastným názorom), zvaľuje vinu na iných (opozícia, Sulík, prezidentka), plače a narieka (pokazili sme mu to), a keď vidí, že už skutočne ide do tuhého, v hodine dvanástej akože ocení zdravotníkov (nový príplatok za služby na covid oddeleniach). Vari si ho nezaslúžili už dávno?

Vrcholom je, že v situácii, keď nemocnice nestíhajú, voľné lôžka sa míňajú a lekári sú vyčerpaní, on vyzve ľudí, aby hlasovali, či má svoju mamku a manželku dať zaočkovať. To je tá kampaň na vakcináciu? Takto sa bráni šíreniu falošných správ o covide?

"V pokojných dobách nie sú morálne kvality vodcov národa až také dôležité a štát môže istý čas riadiť aj osoba veľmi pochybných morálnych kvalít. Počas krízy však morálna kvalita ľudí v riadiacich funkciách rozhoduje priamo či sprostredkovane o živote a smrti státisícov.“ Uznávaný český vedec a vysokoškolský pedagóg Jaroslav Flegr tieto dve vety nevyslovil v súvislosti so Slovenskom, ale platia všade na svete.

Rok 2020 bol čertovsky ťažký. Pre každého z nás. Zdá sa, že najbližšie týždne a mesiace môžu byť ešte veľmi náročné. Rok 2021 by však napriek tomu mohol byť rokom nádeje. Vďaka vakcíne by sa všetko mohlo postupne vrátiť do normálu. Situáciu by určite upokojil aj premiér, o ktorom sa nešíria hlúpe vtipy. Azda by si ho Slovensko už konečne zaslúžilo.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #diplomová práca Igora Matoviča #antigénové testy #celoplošné testovanie