Smrť Lučanského je zlyhanie štátu

Smrť generála Milana Lučanského na konci uplynulého roka je mimoriadne trpkou a symbolickou bodkou za prehliadkou zlyhaní riadenia štátu od veľkolepého nástupu vlády Igora Matoviča tesne pred začiatkom pandémie. A nie len to.

03.01.2021 20:00
debata (201)

Je výkričníkom, posledným signálom volania o pomoc v temnej fraške politického a morálneho rozkladu Slovenskej republiky. Bodaj by sa v tej mele nedarilo „zaručeným pravdám“ a panickým konšpiráciám.

Záhadná samovražda prezidenta Policajného zboru SR je najzávažnejšou udalosťou minulého roka; spoločnosťou otriasa a ešte len otrasie podobne silne, ako vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, aj keď iným, a možno ešte deštruktívnejším spôsobom.

Potenciálne dobrovoľná smrť policajného prezidenta, ktorý rozhodujúcou mierou prispel k upokojeniu situácie po dvojnásobnej vražde (o jeho už notorických zásluhách na zúčtovaní s mafiou 90. rokov nehovoriac) totiž zreteľne naznačuje, že boj medzi dobrom a slušnosťou na jednej strane, a korupciou a rodinkárstvom na strane druhej, neprebieha ako v rozprávke.

Ak sa vykonávanie spravodlivosti zmení na marketing podmienený bonzovaním s vopred určenými výsledkami, a vyhecovaná verejnosť na ľudový tribunál ochotný v jednom prípade vynášanie čiastočných informácií novinármi akceptovať, v inom prípade sľubovať spoločne s ministrom Naďom finančnú odmenu za udanie toho, kto informáciu vypustil, pomenovať pravdu sa nikdy nepodarí.

Ak k tomu pridáme slová Lučanského manželky, že nesmela odkryť telo svojho mŕtveho manžela alebo vyhlásenie ministra vnútra Romana Mikulca o tom, že nemôže vyvesiť čiernu zástavu, lebo neboli naplnené podmienky vyhlásenia štátneho smútku, pričom všetci vieme, že čiernu zástavu vyvesí ktorákoľvek inštitúcia po zosnutí svojho zamestnanca; alebo to, že predseda a podpredsedkyňa vlády odmietajú Lučanského smrť ako politikum – obraz toho, že tu dačo smrdí, je dokonaný.

Nedávno som čítala odbornú štúdiu, podľa ktorej tí, čo odmietajú očkovanie, to podvedome robia z pocitu vylúčenia z centrálneho diania a bezmocnosti voči privilegovaným. Podobne to bude s nedôverou voči vedeniu štátu: Ak má táto vláda záujem zachovať ten zvyšok dôvery, ktorý má, smrť Milana Lučanského sa musí jednoznačne vysvetliť. Aj za cenu, že sa pravdepodobne ukáže, že tvár „slušného Slovenska“ je oveľa nejednoznačnejšia, ako sa to mnohým hodí.

© Autorské práva vyhradené

201 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #Veronika Remišová #Milan Lučanský #Za slušné Slovensko #Roman Mikulec #Ján Kuciak a Martina Kušnírová