Slovensko ako sud s pušným prachom

Ak by niekto veci neznalý zavítal v týchto dňoch na Slovensko, naskytol by sa mu hrozivý obraz „zlyhávajúceho štátu“, ktorý je tesne pred explóziou.

06.01.2021 19:00
debata (13)

Pribúda pozitívne testovaných, v nemocniciach umierajú každý deň desiatky ľudí, krajinou sa neustále šíria rôzne konšpirácie a akoby toho nebolo málo, spoločnosť je polarizovaná smrťou bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Zdá sa, že je len otázkou času, kedy tento sud s pušným prachom vybuchne.

Krajina, ktorá sa ešte na jar pasovala za premianta v boji proti COVID-19, sa začína podobať na sever Talianska. Ako sme len mohli dopustiť, že to zašlo tak ďaleko? Nuž, jednoducho, na Úrad vlády sa dostal nekompetentný, no veľmi sebastredný človek, ktorý nezvláda riadenie štátu. Premiér, ktorý je buď hyperaktívny, alebo úplne pasívny. A potom sa náhle ako víchor zjaví v Nitre a všetkým vynadá, pretože odmietli jeho geniálnu atómovú zbraň – celoplošné testovanie.

Matovič by si mal už konečne priznať, že pod zhoršujúcu sa situáciu sa podpísal predovšetkým tento vianočný lockdown-nelockdown a namiesto infantilných statusov o očkovaní by mal zabezpečiť, aby sme na Slovensku mali čo najskôr dostatok dávok očkovacích látok. Jediný skutočný prostriedok, ako definitívne poraziť „hnusobu“, je totiž očkovanie.

To je však len jeden rozmer problému, zodpovednosť za zhoršujúcu sa situáciu majú aj tí ľudia, ktorí nerešpektujú protiepidemické opatrenia. Hoci drvivá väčšina obyvateľov sa správa zodpovedne, stačí len zopár nezodpovedných jedincov a vírus sa nekontrolovane šíri ďalej. Napríklad v belgickom meste Mol neďaleko Antwerp muž preoblečený za Mikuláša minulý mesiac infikoval 85 obyvateľov domova dôchodcov a 40 zamestnancov, pričom 26 penzistov zomrelo. Ak jeden jediný superšíriteľ dokáže nakaziť také obrovské množstvo ľudí, čo potom spôsobia desiatky či stovky ľudí, ktorí nerešpektujú prijaté opatrenia?

Tu však opäť treba brať na zodpovednosť štát, ktorý pred Vianocami, napriek upozorneniam odborníkov, neprijal dostatočne tvrdé opatrenia (boli otvorené kostoly aj lyžiarske strediská, na pohyb po Slovensku nik nevyžadoval negatívne testy) a nedokázal vymáhať ani dodržiavanie toho, na čom sa dohodol, nehovoriac o nejakých sankciách.

Aby kompetentní začali konať, musela sa epidemiologická situácia zhoršiť natoľko, ako sme momentálne svedkami v okrese Nitra. Zrazu na cestách hliadkujú policajti a pýtajú si od šoférov potvrdenia od zamestnávateľov. Zrazu zasadá vláda, ktorá rozhodla, že ľudia, ak chcú ísť von, či do práce, budú potrebovať potvrdenie o negatívnom PCR alebo antigénovom teste.

Matovič by si mal už konečne priznať, že pod zhoršujúcu sa situáciu sa podpísal predovšetkým tento vianočný lockdown-nelockdown, to, že sme sa plošne netestovali, malo len minimálny vplyv. Preto by už mal prestať blúzniť o plošnom testovaní, pretože potom budú testy chýbať tam, kde prepukne ďalší „požiar“ a kde ich budú reálne potrebovať. Napokon samospráva v Trenčíne a Nitre preukázala, že testovanie si dokáže zorganizovať aj sama.

Namiesto infantilných statusov o očkovaní by mal zabezpečiť, aby sme na Slovensku mali čo najskôr dostatok dávok očkovacích látok. Jediný skutočný prostriedok, ako definitívne poraziť „hnusobu“, je totiž očkovanie.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #očkovanie #Igor Matovič #Covid-19 #celoplošné testovanie