Holý papalášizmus

Premiér Igor Matovič sa veľmi mýli. Jedinou chybou podpredsedu vlády Štefana Holého nebolo, že neukázal novinárom svoju výnimku. Ten problém je omnoho hlbší a vážnejší. A je to papalášizmus a arogancia voči verejnosti, ktoré sa čoraz viac rozmáhajú u niektorých členov vládnej koalície.

10.01.2021 20:00
debata (29)

Tu nejde iba o Holého, ale o celú vládu, ktorá zatĺkala, že existujú nejaké výnimky. Mysleli sme si, že po príchode zo zahraničia musia ísť všetci bez výnimky na PCR test a do karantény. Tušili sme, že nejaké výnimky musia existovať napr. pre kamionistov. Ale to iba z pracovných dôvodov. Veď tovar, najmä potraviny a lieky, je nutné voziť neustále. To, že ich majú europoslanci alebo štátni úradníci z pracovných dôvodov, už vedel málokto. Lenže to nebol prípad Holého. Ten dostal výnimku z rodinných dôvodov.

Holý sa bráni, že výnimku od 20. novembra využil iba raz. Môžeme mu však veriť, keď doteraz nehovoril pravdu? Namiesto toho, aby nás presvedčil, arogantne dodáva, že teraz už žiadnu výnimku nepotrebuje, lebo prekonal covid. A ako mu budeme môcť veriť v budúcnosti, keď nás teraz takto zavádzal?

Ľudsky môžeme Holého chápať, že chce raz za čas v zahraničí navštíviť ako otec rodinu. Ale je v podobnej situácii sám? Čo tí, ktorí nemajú jeho vedomosti a postavenie? Ktorí si to nemôžu vybaviť? Koľko ľudí vlastne dostalo výnimky z rodinných dôvodov? Azda nie je jediný?

Skoncovanie s uprednostňovaním „našich ľudí“ bolo jedna z hlavných požiadaviek, po ktorej ľudia volali vo februárových voľbách. Vtedajší opoziční politici sľubovali otvorenosť a rovnaký meter pre všetkých. Keď sa dostali k moci, začali sa až veľmi rýchlo podobať na svojich predchodcov. A v mnohých ohľadoch ich aj predbiehať.

A to v situácii, keď pandémia naberá na sile a je ohrozených čoraz viac životov. Nemožno sa potom čudovať, že ľudia strácajú rešpekt k prijatým opatreniam a rastie nespokojnosť.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #výnimky #domáca karanténa #Štefan Holý #PCR testy #papaláši