Keď premiér nastavuje zrkadlá

Najneskôr od budúceho víkendu by sa na Slovensku malo začať opäť plošne testovať a v testovaní sa má pokračovať až dovtedy, kým čísla nepôjdu dole.

11.01.2021 19:00
debata (101)

Nik nespochybňuje, že má význam testovať tam, kde je situácia najhoršia – teda v ohniskách nákazy. No azda nič nevystihuje odtrhnutosť Igora Matovič od reality viac, ako jeho „blúznenie“ o celoplošnom testovaní. Zatiaľ čo vo zvyšku sveta od konca minulého roka riešia vakcíny a v Izraeli už zaočkovali 20 percent populácie, slovenský premiér stále verí vo svoju „zázračnú zbraň“.

Má to hneď niekoľko háčikov. Predovšetkým, zatiaľ na Slovensku nemáme dostatok potrebných testov a tie, čo máme, nestoja za veľa. Antigénové testy RaPiGen Biocredit COVID-19, ktoré nakúpila Správa štátnych hmotných rezerv, majú oveľa nižšiu senzitivitu než iné antigénové testy. Inak povedané, tieto oveľa menej presné testy by mohli narobiť viac škody ako osohu, pretože ľudia v domnení, že test im vyšiel negatívne (pričom by v skutočnosti boli pozitívni!), by mohli následne šíriť nákazu ďalej. Na ich nákup za 3,9 milióna eur si chce preto posvietiť aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Napokon, ani Igor Matovič si nebral obrúsok pred ústa, keď o tých testoch povedal: o „nekvalite nakúpených testov, ktoré nezachytia nikoho, o šmejde, ktorým by netestoval ani psa, oklamaní a hókusoch – pókusoch na 250-tisícoch otestovaných ľuďoch a o tom, čo bude so škodou 3,9 milióna eur“.

Pandemická situácia na Slovensku je skutočne kritická – prispieva k tomu šírenie britskej mutácie koronavírusu. Zaznamenali sme nový rekord v počte hospitalizovaných – v nemocniciach je 3292 pacientov, pričom 250 je na umelej pľúcnej ventilácii a počet úmrtí čoskoro prekročí číslo 3000.

Keď premiér tvrdí, že pozitívny účinok lockdownu nevidno, pretože prostredníctvom neho nie je možné dosiahnuť pokles infikovaných, tak sa mýli alebo vyložene zavádza. Nie je lockdown ako lockdown. Skutočná „uzávera“ prišla až po novom roku. A čuduj sa svete, účinky tohto tvrdého lockdownu sa pomaličky dostavujú – pozitivita PCR testov klesá.

Keď však premiér tvrdí, že pozitívny účinok lockdownu nevidno, pretože je maximálne schopný krivku iba udržiavať, ale prostredníctvom neho nie je možné dosiahnuť pokles infikovaných, tak sa mýli alebo vyložene zavádza. Nie je lockdown ako lockdown. To, čo bolo prijaté pred Vianocami, žiadnym lockdownom nebolo. Skutočná „uzávera“ prišla až po novom roku. A čuduj sa svete, účinky tohto tvrdého lockdownu sa pomaličky dostavujú – pozitivita PCR testov klesá.

Keď už pán premiér na tlačovke parafrázoval jeden výrok zo Švejka, tak pridajme ešte jeden: „Disciplína, vy klucí pitomí, musí bejt! Jinak byste lezli po stromech jako vopice!“ Platilo to pred sto rokmi a platí to aj teraz. Lenže ak Úrad verejného zdravotníctva od apríla do decembra 2020 udelil takmer 9-tisíc individuálnych výnimiek z opatrení po prekročení hraníc, kým sa vládna moc prizerá, ako sa ľudia zhromažďujú na nedovolených demonštráciách alebo len tak mirnix-dirnix chodia po vonku bez rúška a navštevujú príbuzných, tak o žiadnej disciplíne nemôže byť ani reč.

Môžeme sa testovať hoc aj každý druhý deň, no bez dodržiavania pravidiel sa Covidu-19 nikdy nezbavíme.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Covid-19 #celoplošné testovanie