Zmenky a zmena

Strom sa vraj pozná po ovocí, a niektoré stromy musia dlho koreniť a rásť, kým začnú prinášať prvé, hoci spočiatku aj rozpačité plody. Ak bol strom korupcie Slovenska zasadený v 90. rokoch, úspešne sa vzmáhal až do minimálne polovice prvého desaťročia nového storočia, a potom sa začalo postupne a pomaly ukazovať jeho trpké ovocie.

12.01.2021 20:00
debata (7)

Jednou z káuz, kde vplyvní, ba priam mienkotvorní podnikatelia a politici v jednej osobe, niekedy eufemisticky označovaní ako „kontroverzní“, začali nadobúdať novú a oveľa priamočiarejšiu nálepku zločincov a mafiánov, je kauza zmenky televízie Markíza. Za zločin falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v hodnote takmer 70 miliónov eur Najvyšší súd v utorok potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu pre Pavla Ruska a Mariana Kočnera. Obaja dostali trest 19 rokov.

„Kontroverzný“ podnikateľ Marian Kočner, ktorého hviezda definitívne zhasla až v súvislosti s dvojnásobnou vraždou, z ktorej paradoxne nebol usvedčený; a niekdajší generálny riaditeľ a spolumajiteľ televízie Markíza, ako aj minister hospodárstva v druhej vláde Mikuláša Dzurindu Pavol Rusko, nad ktorým sa takisto vznáša tieň vraždy, hoci len pripravovanej.

V mnohom je to symptomatický prípad: Veľký kombinátor Kočner si od televízie Markíza súdnou cestou začal vymáhať platby za zmenky len pred niečo vyše štyrmi rokmi, v roku 2016. Bohorovnosť, s akou (z dnešného pohľadu) trúfalý krok urobil, jasne hovorí o tom, ako veľmi počítal so spoluprácou všetkých svojich „poddaných“ v sofistikovanom labyrinte korupciou ohryzenej justície. Tým skôr, že sa domáhal niečoho, čo bolo podľa jeho slov na súde v jeseni 2019 uzatvorené len na základe „ústnej dohody“.

Nuž, prerátal sa. Čas veľkých kamarátšaftov na základe dohôd vpísaných do vody očividne postupne odchádza do učebníc.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #televízia Markíza #kauza zmenky