Testovacia krajina

Igor Matovič je asi jediný politik na svete, ktorý považuje plošné testovanie za jediný účinný prostriedok v boji s koronavírusom. Možno chce byť originálny. Lenže tak ako snaha zaujať za každú cenu je skôr prejavom vlastnej malosti, aj Matovičova posadnutosť testovaním je odrazom jeho neschopnosti prijať iný názor. To sa nemôže skončiť dobre.

12.01.2021 19:00
debata (72)

Schopnosť poučiť sa z vlastných chýb je jedným z prostriedkov, ako sa ľudia posúvajú ďalej. Aj malé dieťa vie, že keď sa raz popáli, nemá sa dotýkať žeravej platne. Matovič napriek množstvu skúseností z uplynulých dvoch mesiacov vytrvalo ignoruje realitu a neustále dookola omieľa svoju mantru o testovaní. Nepočúva pritom nikoho – odborníkov, ani spolupracovníkov a tvrdohlavo presadzuje svoj zámer.

Pritom dostatočný dôkaz o nespoľahlivosti antigénového testovania mal priamo vo vláde, kde ministrovi obrany vyšiel antigénový test negatívne a následný PCR test pozitívne. Nehovoriac o antigénových testoch RaPiGen, ktoré majú oveľa nižšiu mieru senzitivity ako iné testy…

Ak by bolo plošné testovanie takou účinnou zbraňou proti hnusobe, prečo ho potom nepoužívajú v iných krajinách? Respektíve aj tam, kde ho už vyskúšali (Rakúsko, Liverpool) už v ňom nepokračujú.

Ak by na Slovensku vládol zodpovedný premiér, a nie do seba zahľadený narcis, ktorý nikoho nepočúva, tak by stačilo ľudí vyzvať: Zostaňte doma, a keď na vás príde rad, dajte sa zaočkovať! Samozrejme, vláda by zabezpečila prísnu kontrolu dodržiavania karantény. Ušetrili by sme tak množstvo peňazí, ktoré by sme mohli použiť na nákup vakcín a zachránili by sme množstvo ľudských životov.

Nečudo, že na pondelkovej tlačovej konferencii neboli žiadni skutoční odborníci, ba dokonca ani minister zdravotníctva. Veď kto by sa nechal „zhovädiť“ v priamom prenose spolu s premiérom, ktorý stále nechce pochopiť, kde je sever? Navyše, keď tam používali graf, ktorý si Matovič zjavne „vycucal z prsta“, za aký by sa nemuseli hanbiť ani konšpirátori. Veľmi príznačné bolo, že ľudí o potrebe plošne testovať presviedčal minister financií…

Tak si teda predstavme, že cez víkend 23. a 24. januára sa začne testovať na celom Slovensku. Ak máme veriť predpovedi počasia, teplota sa bude pohybovať tesne nad nulou. Už pri jesennom testovaní existovali pochybnosti o správnosti výsledkov testov, pretože výrobcovia uvádzajú, že teplota by nemala klesnúť pod 15 °C (podstatou testu je chemická reakcia). Ak teda má mať testovanie aspoň nejaký zmysel, bude sa musieť uskutočniť v interiéroch. To si však vyžaduje zabezpečiť kvalitné vetranie, prípadne zakúpenie veľkého počtu germicídnych žiaričov, čo predstavuje ďalšie nemalé náklady.

Ľudia, ktorí budú stáť v dlhočizných radoch na ulici, možno dostanú vytúženú "priepustku na slobodu”, no napokon ochorejú kvôli tomu, že v tej zime prechladli. Nehovoriac o tom, že vzhľadom na množstvo zdravotníkov, ktorí sú momentálne infikovaní, bude oveľa ťažšie zabezpečiť dostatok kvalifikovaného personálu na testovanie (doteraz nevieme, koľkí z nich ochoreli na Covid-19 pri prvom testovaní…)

Zhrnuté a podčiarknuté: Ak by na Slovensku vládol zodpovedný premiér, a nie do seba zahľadený narcis, ktorý nikoho nepočúva, tak by stačilo ľudí vyzvať: Zostaňte doma, a keď na vás príde rad, dajte sa zaočkovať! Samozrejme, vláda by zabezpečila prísnu kontrolu dodržiavania karantény. Ušetrili by sme tak množstvo peňazí, ktoré by sme mohli použiť na nákup vakcín a zachránili by sme množstvo ľudských životov.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Covid-19 #celoplošné testovanie