Druhá vlna prepúšťania

Bude, ako nebolo. Napriek prvej vlne pandémie sa zamestnanosť držala pomerne dobre. Ostatne, väčšina pomoci od štátu je podmienená práve udržaním pracovníka.

13.01.2021 20:00
debata (5)

Nuž ale je tu druhá vlna, a napriek tomu, že obrovské prepady ekonomiky z minuloročnej jari sa nezopakovali (zatiaľ), čísla nevyzerajú ružovo.

O štvrtinu menej ľudí v hotelierstve, o dobrú desatinu menej v reštauráciách. Pri obzretí za vývojom posledných mesiacov sa niet čo čudovať. A to stále hovoríme o novembri, keď tento sektor ešte ako-tak fungoval. I keď na večeru na terasu naisto zašlo menej ľudí ako za bežných okolností. No viac ich chodilo do práce, takže sa vyplatilo aj okienko. To, že zamestnancom v ubytovaní padli v novembri mzdy o pätinu, už vlastne ani neprekvapí.

Práve ľudia pracujúci v týchto dvoch sektoroch sa už dlhšie ponosujú, že štát na nich pri pomoci akosi pozabudol. Pomoc pre cestovný ruch sa de facto rozbieha až teraz. O to zaujímavejšie vyznievajú prepady počtu pracujúcich v priemysle. Tu ich v novembri medziročne ubudlo o takmer šesť percent. Pritom väčšina pomoci od štátu je šitá práve na mieru veľkých fabrík. A tých sa týka aj minimum protipandemických obmedzení (väčšina svojich ľudí proaktívne testuje).

Summa summarum, ak sa takto prepadla zamestnanosť v sektore, nad ktorým držia kompetentní ochrannú ruku v mesiaci, keď tu ešte ani nebol poriadny lockdown, čo asi tak nasledovalo v decembri? A čo nás čaká tento rok?

Analytici ministerstva financií nelenili a vyrátali, že lockdown (ak potrvá do konca februára) bude stáť ekonomiku niečo vyše miliardy eur. S tým súhlasí väčšina odborníkov. Viacerí varujú, že to bude drahšie. Škody však budeme rátať v miliardových sumách. Za týmito číslami sú ľudia, čo zatvoria svoju firmičku či stratia prácu. Chystáte sa s tým niečo urobiť, pán premiér? Alebo sa radšej budeme ďalej naťahovať na sociálnej sieti o lopatku?

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #lockdown #druhá vlna koronakrízy #nezamestnanosť na Slovensku