Ad.: Zabili ste mi kamaráta

Prosím čitateľov denníka Pravda, aby prijali moje ospravedlnenie. V texte z 31. decembra 2020 Žitný: Zabili ste mi kamaráta, ako aj v audionahrávke časti rozhovoru s bývalým novinárom a bezpečnostným analytikom Milanom Žitným som porušil zásady novinárskej etiky.

13.01.2021 21:00

Žitného som oslovil ako bezpečnostného analytika. O jeho objektivite som však mal mať väčšie pochybnosti, pretože bol osobným priateľom zosnulého bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského a táto smrť sa ho teda osobne dotkla.

Jasne som neupozornil, že oslovený vychádza len z informácií zo svojich zdrojov, ktoré – ako deklaroval – si želal ako publicista chrániť. Na druhej strane M. Žitný upozornil, že je ochotný vypovedať.

Niektorých čitateľov som mohol priviesť do omylu tým, že Žitného názor mohli vnímať v rovine overenej informácie. Je mi to úprimne ľúto.

Napriek veľkej kritike sa však nestotožňujem s označovaním Milana Žitného za konšpirátora, ako ani so snahou vytlačiť ho takto z verejnej diskusie len pre jeho často nekonformné postoje a názory. Napokon, ani ja sám s nimi často nesúhlasím.

Vnímam však jeho názory ako podnetné a obohacujúce v mnohom jednostrannú produkciu slovenského mediálneho priestoru. Obzvlášť to platí v čase, keď najvyšší predstavitelia štátu akúkoľvek kritiku do svojich radov označujú za podporu opozície, ba dokonca mafie.

Hlas kritický voči vláde a štátu, bez ohľadu na jeho momentálnych predstaviteľov, považujem aj ako občan z princípu za potrebný. Tobôž v prípade, keď človek príde v čase nedobrovoľného obmedzenia osobnej slobody štátnou mocou o život.

Dúfam, že sa mi ďalšou poctivou prácou podarí dôveru čitateľov udržať a posilňovať, zároveň sľubujem, že si toto svoje zlyhanie dobre zapamätám a poučím sa z neho.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Milan Žitný #Milan Lučanský #Milan Lučanský pokus o samovraždu