Slovensko proti svetu

Premiér Igor Matovič si prosto zmyslel, že jedinou cestou, ako v najbližšom čase účinne eliminovať šírenie koronavírusu, je celoplošné testovanie antigénovými testami. Kto nesúhlasí a uprednostňuje očkovanie, je podľa neho hlupák (aj experti) a bude mať na svedomí tisícky mŕtvych.

13.01.2021 19:00
debata (73)

Prečo ale celoplošné testovanie (Matovičovu atómovú zbraň) nikto vo svete nevyužíva? Aj tí, čo to lokálne urobili, už od toho upustili. Podľa Matovičovej logiky by mali všetci ostatní politici, premiéri a prezidenti takisto na svedomí tisíce mŕtvych?

Niežeby celoplošné testovanie nemalo význam. Otázkou je, či to budú najefektívnejšie vynaložené materiálne a ľudské zdroje. AG testy nie sú úplne spoľahlivé. Hrozí, že nositelia vírusu budú nákazu šíriť ešte viac. Ak navyše tak ako jeseň dostanú za negatívny test priepustku pre voľný pohyb. Nehovoriac o tom, koľko ľudí pri čakaní v mraze nebodaj dostane zápal dýchacích ciest.

Matovič zabúda, že po celoplošnom testovaní nemožno očakávať otvorenie obchodov, reštaurácií, škôl či divadiel. Ak by nám aj čísla pozitívnych po treťom kole náročného celoplošného testovania klesli, opätovným otvorením sa nám do mesiaca všetko vráti späť. A minister školstva pritom stále kalkuje s otvorením škôl v najbližšom období. Akosi si nevšimol, že nová mutácia vírusu, ktorá sa veľmi ľahko šíri, sa už nevyhýba ani deťom.

Igor Matovič by si mal uvedomiť, že je predseda vlády, nie neobmedzený vládca, spasiteľ a majiteľ jedinej pravdy. Takto sa k svojim občanom v Európe nespráva žiadny premiér.

Prečo nemôžeme testovať podľa ohnísk, zvýšiť kapacity v mestách pre denné testovanie dobrovoľníkov alebo testovať na veľkých pracoviskách, kde sa teraz vírus šíri najväčšmi? Zamestnávatelia predsa majú záujem, aby im fabrika fungovala. A urobia preto všetko.

Všade vo svete vedia, že vírus zastaví jedine očkovanie. Preto sa o tom všade intenzívne diskutuje. Okrem Slovenska. Matovič argumentuje, že nemáme dostatok vakcín, že tie budú až o niekoľko mesiacov. Nehovorí pravdu. Spoločnosť Pfizer-BioNTech dodá do EÚ okolo 300 miliónov vakcín navyše. Ostatné vakcíny budú postupne nasledovať. Len ich bude treba vedieť využiť. A to my nevieme ani teraz. Nemáme poriadne nastavenú centrálnu registráciu, nie všetky centrá fungujú, nemáme dostatok zdravotníkov na očkovanie. Namiesto toho, aby sme primárne očkovali zdravotníkov v nemocniciach, očkujeme napríklad fyzioterapeutov. Namiesto očkovania najviac ohrozených, teda ľudí nad 80 rokov, ktorých je asi stotisíc, sa očkujú mladí ľudia v silových rezortoch, športovci alebo mladí papaláši v Národnej rade.

Nemáme presné čísla, koľko vakcín v najbližších týždňoch dostaneme. Nepočítame s avizovaným zvyšovaním výrobných kapacít. Nevieme, koľko ľudí budeme môcť zaočkovať. Nemáme kampaň, aby sme ľudí presvedčili. Stále sa hovorí iba o celoplošnom testovaní, lebo pán premiér si zmyslel.

Igor Matovič by si mal konečne uvedomiť, že je predseda vlády, nie neobmedzený vládca, spasiteľ ani majiteľ jedinej pravdy. Takto sa k svojim občanom v Európe nespráva žiadny premiér. Neobviňuje vedcov, nenadáva všetkým okolo. Všetci sa usilujú o kompromis a upokojenie situácie. Keď to náš premiér nedokáže, nech radšej odíde.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcíny #očkovanie #Igor Matovič #experti #Covid-19 #celoplošné testovanie