Šou musí pokračovať!

SaS zostáva v koalícii! Prekvapujúce? Možno pre niekoho, kto politiku na Slovensku (ešte stále) vníma ako snahu racionálnych aktérov dosiahnuť určitý cieľ. Spor Igora Matoviča a Richarda Sulíka však nemá racio, pretože premiér koná väčšinou impulzívne a bez rozmyslu. V skutočnosti sa preto ani nič iné ako zotrvanie sulíkovcov vo vláde nedalo čakať. Show Must Go On! (Šou musí pokračovať!).

14.01.2021 19:00
debata (36)

Matovič jednoducho potrebuje niekoho, na kom si môže vyventilovať svoju frustráciu, pretože sa mu nedarí presadiť takmer nič, čo si v boji s COVID-19 predsavzal, a Sulík je ideálnym „fackovacím panákom“.

Na druhej strane Sulík si to vlastne užíva. Vzhľadom na to, aký chaos vytvára Matovič a ako sa mu za necelý rok podarilo prešustrovať dôveru, ktorú vo voľbách získal, má ideálnu možnosť byť za „pekného“. Pritom ani Sulík sa vo vláde veľmi nepretrhne, nerobí to, čo má, a iba provokuje. V skutočnosti je iba jednooký medzi slepými, no to mu úplne stačí – pretože preferencie mu utešene rastú. Stačí byť dostatočne rezistentný a mať hrošiu kožu, aby dokázal vydržať všetky Matovičove emocionálne výlevy.

Sulík si to vlastne užíva. Vzhľadom na to aký chaos vytvára Matovič a ako sa mu za necelý rok podarilo prešustroval dôveru, ktorú vo voľbách získal, má ideálnu možnosť byť za „pekného“. V skutočnosti je síce iba jednooký medzi slepými, no to mu úplne stačí – pretože preferencie mu utešene rastú.

Samozrejme, za normálnych okolností by sa konflikt Matoviča a Sulíka, ktorý sa ťahá už od vzniku vlády a vygradoval pred Vianocami, keď premiér ministra hospodárstva nazval idiotom, dávno skončil. Konflikty a problémy sú súčasťou politiky, lenže patria k nim aj určité riešenia.

V prípade, že by nejaký iný premiér na verejnosti svojho ministra obvinil zo zodpovednosti za smrť 4 300 ľudí, tak by okamžite nasledovala demisia. Lenže Sulík vie, že všetko sú to len slová, ktoré podobne ako bubliny spľasnú, skôr než stihnú dopadnúť na zem. O nič teda nejde.

Sulíkovi stojí za to dať sa verejne ponižovať, vie totiž, že všetky tromfy v rukách má on. Ak by aj z vlády odišiel, bol by aj v opozícii pre mnohých stále najprijateľnejšou alternatívou, čím by jeho popularita rástla (odlíšiť sa od kotlebovcov aj smerákov nie je také ťažké). Zostať vo vláde má predsa len svoje výhody, lebo takto mu rastú preferencie, a zároveň môže presadzovať svoju ekonomickú agendu. Nuž kam by chodil, stačí len trochu ohnúť chrbát…

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že sa v podstate nič nedeje, tento konflikt bude mať fatálne dosahy na dôveryhodnosť politiky. Nik si nebude môcť byť istý, že slová, ktoré politici povedia, myslia vážne. To bude podporovať iracionalitu v postojoch voličov a ťažiť z toho budú tí, ktorí už aj teraz s obľubou lovia v mútnych vodách.

Hoci Sulík vyzýva na to, aby spoločne spravili hrubú čiaru za minulosťou, predstava, že Matovič sa od zajtra zmení a začne sa správať rozumne, je veľmi nepravdepodobná. Táto situácia pripomína bájku o škorpiónovi, v ktorej žaba uverí, že ho môže previezť na druhú stranu rieky a škorpión ju neuštipne. Lenže škorpióni sa nemenia…

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #SASKA