Vláda bez stratégie

Vláda mala predstaviť ďalšiu stratégiu v boji proti šíreniu koronavírusu už vo štvrtok. Nakoniec, po spore premiéra Igora Matoviča s Richardom Sulíkom, bola presunutá na piatok. A v piatok sa konečné rozhodnutie presunulo na sobotu odpoludnia. Vláda akoby nevedela, čo má robiť.

15.01.2021 19:00
debata (62)

Nevedno, či Igor Matovič konečne začal brať na zreteľ aj názory iných – expertov, vedcov, samospráv, zamestnávateľov i koaličných partnerov. Ako naznačil po rokovaní vlády v optimistickej nálade Richard Sulík, priblížili sa ku kompromisu. Z tohto by sa dalo usudzovať, že premiér akceptoval pripomienky a návrhy ostatných koaličných strán. Ale ako správne poznamenal, keď v politike nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič.

Následná tlačovka premiéra Matoviča to potvrdila. Síce sa tiež označil za optimistu, ale všetkých nás utvrdil, že stále trvá na celoplošnom testovaní. Iba ustúpil od jednoznačných a autoritatívnych vyhlásení a prešiel viac k manipulácii a demagógii. Tvrdiť, že medzi celoplošným testovaním antigénovými testami a počtom obetí je priama úmera, a že ten, kto s testovaním nesúhlasí, má na svedomí mŕtvych na Covid-19, je jedna veľká demagógia. A veľmi nebezpečná!

Tvrdiť, že ten, kto s celoplošným testovaním nesúhlasí, má na svedomí mŕtvych na Covid-19, je jedna veľká demagógia. A veľmi nebezpečná!

Nielenže Matovič nechce pripustiť „iba“ masívne testovanie v ohniskách, na pracoviskách alebo dobrovoľné v mestách, on vlastne ani nevie, ako postupovať po tom celoplošnom. Zase podmienime účasť na testovaní priepustkou na voľný pohyb a stretávanie sa? Lenže to je oveľa horšie ako nerobiť nič! Veď testovanie je iba jedným zo spôsobov boja proti covidu.

Pre ďalší vývoj nie je kľúčové celoplošné testovanie, ale disciplína v lockdowne – obmedziť stretávanie a kontakty na úplné minimum – a postupné zaočkovanie rizikových skupín, najmä seniorov a zdravotníkov. Pod tlakom negatívnych informácií sa disciplína, našťastie, konečne zlepšuje. Výsledky z tohto opatrenia sa však nedostavia ihneď, trvajú aspoň dva-tri týždne. A vlastne ich aj môžeme pozorovať v stabilizácii situácie.

My však nepoznáme ani odpoveď, kedy sa zaočkujú všetky ohrozené skupiny. Koľko ľudí môžeme vlastne zaočkovať v najbližších 2–3 mesiacoch? Inak neznížime negatívne dôsledky na zdravotnícky systém a úmrtnosť. A bez toho sa nepohneme. A od toho tiež závisí aj trvanie lockdownu.

Akú máme vlastne stratégiu na najbližšie týždne a mesiace okrem celoplošného testovania? S čím majú počítať zatvorené obchody, reštaurácie a hotely? A nebude otvorenie predčasné, keď povedie k opätovnému zatvoreniu s omnoho horšími dôsledkami pre ich ekonomiku? Nerobme si ilúzie, že všetko sa otvorí na začiatku februára. Veď na jar to v omnoho lepšej situácii trvalo dva mesiace.

A počítať s tým, že školy sa úplne otvoria v najbližších týždňoch po tom, čo sa nová mutácia vírusu šíri aj medzi deťmi, je ilúzia. Bude treba nejakú kombinovanú výučbu v obmedzenom režime. Rodiny žijú takto v úplnej neistote. Ale tých nezodpovedaných dôležitých otázok je oveľa viac. Lenže my stále diskutujeme o jednom: o Matovičovom celoplošnom testovaní. Dokedy?

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Igor Matovič #otváranie obchodov #lockdown #celoplošné testovanie