Izraelský náskok

Kto by sa chcel staviť, že Benjamin Netanjahu po voľbách v marci už nebude izraelským premiérom, najlepšie spraví, keď peniaze pošle na charitu. Obrovský úspech v očkovaní proti COVID-19 mu zabezpečí, že sa udrží vo funkcii.

17.01.2021 20:00
debata (3)

Kým na Slovensku je hlavnou témou testovanie, pričom verejnosť stále nevie, akí ľudia pri podávaní vakcíny patria do kritickej infraštruktúry, naopak, Izraelu chýba už len niekoľko týždňov, aby zaočkoval všetkých dospelých obyvateľov. Ako je možné, že za ním výrazne zaostávajú dokonca také európske krajiny, ako sú Nemecko a Francúzsko?

Dôvodov je viacero. Mimochodom, nájdu sa aj takí, čo sarkasticky podpichnú, že Netanjahu rozbehol očkovanie ako na bežiacom páse, aby zostal na čele vlády. Je to blud, pretože by pohotovo konal aj bez pohľadu na marcový dátum hlasovania; blížiace sa voľby ho jedine mohli motivovať, aby zabral na najvyššie možné obrátky.

Tak či onak, keď ide o život, treba sa pozerať iba na zdravotný výsledok. Ten izraelský je vynikajúci. Čo je teda za tým? Netanjahuovi sa podarilo vybaviť dostatočný počet vakcín s včasným dovozom vďaka dvom faktorom. Dlhší čas sa kamaráti so šéfom americkej farmaceutickej spoločnosti Pfizer, Albertom Bourlom, ktorý má k Izraelu veľmi blízko. Je to židovský rodák z Grécka, ktorého rodičia prežili holokaust. Druhá vec je tá, že Izrael zaplatil Pfizeru možno až trikrát viac ako Európania, aby vakcíny získal pre všetkých a čo najrýchlejšie.

A čo samotné veľmi rýchle očkovanie? Vyplýva aj z povahy, lebo Izrael je celosvetová jednotka v zdravotníckej prevencii. Preto Netanjahuova vláda určite vedela, že predražené vakcíny sú v skutočnosti úžasná investícia. Ďalší fakt je ten, že Izrael je naučený a zvyknutý konať v krízových stavoch bleskovo, čo súvisí s dlhým príbehom terorizmu a vojen proti nemu. Očkuje sa takmer nonstop a nielen v nemocniciach, ale aj v stanoch, ktoré postavili vojaci. Veď ide o životy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #očkovanie #Benjamin Netanjahu