Nikdy Trump, druhá časť

Americká spoločnosť, ale aj celkovo liberálny Západ sú dostatočne silné na to, aby prežili aj prezidenta Donalda Trumpa. Ale prečo to vôbec skúšať. Preto nikdy Trump.

20.01.2021 19:00
debata (33)

Napísali sme to v júli 2016, keď populistický (niekoľko ráz zbankrotovaný) miliardár oficiálne získal prezidentskú nomináciu v Republikánskej strane. Jeho šance získať Biely dom nemali byť veľké, ale podarilo sa mu to. Trošku pomohol aj Vladimir Putin. Ale v každom prípade Trumpa právoplatne zvolili v roku 2016 americkí voliči za 45. prezidenta. Vedeli však, čo si vyberajú. Len pár týždňov pred voľbami si celý svet mohol vypočuť nahrávku, na ktorej Trump fantazíruje, ako schmatne ženy, ktoré sa mu páčia, za… Viacero žalôb za sexuálne obťažovanie a násilie naznačuje, že nielen fantazíroval.

Samozrejme, rovnako ako v roku 2020 aj v roku 2016 Trump jasne prehral voľby na celkový počet odovzdaných hlasov. No do Bieleho domu ho dostal systém Zboru voliteľov, o ktorom sa určite bude ešte veľa v USA hovoriť, ale máločo sa na ňom zmení.

Je však dobré pripomenúť si, že už pred súbojom o Oválnu pracovňu v novembri 2016 Trump tvrdil, že môže skončiť ako porazený iba v prípade, že voľby budú sfalšované. Dokonca, keď bol v úrade, vyhlasoval, že Hillary Clintonová dostala neplatné hlasy, preto ich mala viac. Ustanovil aj akúsi komisiu, ktorej analýza dokázala… Ukázala, že Trump táral nezmysly.

História na Trumpovi možno nájde i pozitíva, veď aj pokazené hodiny ukazujú dva razy do dňa správny čas. Svet tento experiment prežil, ale je horší a posttraumatickú stresovú poruchu si bude liečiť ešte dlho.

Spochybňovanie volebného procesu bola dlhodobá taktika celebritného boháča. V skutočnosti sa začala už predtým, ako vôbec Trump vstúpil do politiky. Veď čo iné ako spochybňovanie volebného procesu bolo, keď Trump horlivo šíril klamstvá, že Barack Obama sa nenarodil v USA, teda nemôže byť americkým prezidentom.

Teraz republikánove konšpirácie, že víťazom je on, nie demokrat Joe Biden, nainfikovali za posledné mesiace množstvo jeho priaznivcov a 6. januára viedli k útoku na Kongres. Za to si vyslúžil druhú ústavnú žalobu. Bude to hlavné Trumpovo politické dedičstvo. Spolu s nezvládnutým manažmentom pandémie COVID-19, viac ako 400-tisíc obeťami a absolútnou politizáciou boja s nákazou, čo určite ovplyvnilo počet mŕtvych.

Priaznivci populistického politika pripomínajú, že predsa mal právo vyjadriť názor a v roku 2016 množstvo ľudí spochybňovalo výsledky volieb. Je to pravda. Pochybnosti však nevyústili do rebélie proti Kongresu, ktorú by povedzme podporili opoziční demokrati, a boli založené aj na snahe Ruska ovplyvniť politickú debatu v USA, čo potvrdili tajné služby. A jednoducho i na tom, že do Bieleho domu nastupoval miliardár s extrémne diskutabilnou morálnou výbavou, ktorý klamal tak jednoducho, ako dýchal, nemal ani šajnu o riadení krajiny a svet poznal najmä z medzinárodných súťaží krásy.

Naozaj je čudné, že boli Američania, ktorí vyhlasovali, že to nie je ich prezident? Jednotlivé kroky republikána ešte zhodnotí história. A asi nájde niektoré pozitíva, veď aj pokazené hodiny ukazujú dva razy do dňa správny čas. Svet tento experiment prežil, ale je horší a posttraumatickú stresovú poruchu si bude ešte dlho liečiť. Preto už nikdy Trump. Nikdy Donald, Ivanka, Donald junior, Eric…

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezidentské voľby v USA #útok na kapitol