Čakanie na zázračný liek

Už takmer rok od začiatku pandémie celý svet hľadá zázračný liek na COVID-19. Zatiaľ sme ho nenašli. Nádeje vkladáme najmä do vakcíny. Ale ani na ňu sa nemôže úplne spoliehať. Vírus totiž neustále mutuje a posledné mutácie z JAR a Brazílie by mohli byť odolné voči súčasným vakcínam.

21.01.2021 19:00
debata (6)

Čo vlastne pomáha proti covidu? Tých zaručených sľubných liekov už bolo ohlásených veľa. Nakoniec z toho bolo vždy sklamanie. Jediné, čo vieme, je, že bez dobrej imunity sú naše šance malé. Aké ich máme? Nuž, málokto z nás to tuší. V poslednom čase sa napríklad zistilo, že trpíme nedostatkom vitamínu D. A to nielen cez zimu, keď je nedostatok slnka. A vitamíny D a C a zinok majú pre našu imunitu zásadný význam. Jeho dopĺňanie má preto zmysel, čo odporúčajú aj lekári a vedci. Do akej miery pomáha, však nevieme. Pretože priebeh covidu závisí najmä od celkovej vírusovej nálože.

Ako prvý zázračný liek prišiel hydroxychlorochín. Propagoval ho renomovaný francúzsky profesor infektológie. Následné štúdie zázračné účinky nepotvrdili. Dokonca sa zistilo, že vo väčších dávkach starším pacientom škodí, spôsobuje srdcovú arytmiu. Druhým hitom sa stal americký liek remdesivir. Nakoniec sa zistilo, že zaberá iba v určitom štádiu a nepatrne. Od novembra ho Svetová zdravotnícka organizácia ako liek proti covidu neodporúča.

Čo vlastne pomáha proti covidu? Tých zaručených sľubných liekov už bolo ohlásených veľa. Nakoniec z toho bolo vždy sklamanie. Jediné, čo vieme, je, že bez dobrej imunity sú naše šance malé.

Ďalšou nádejou sa stal isoprinosin. Zvyšuje síce všeobecne imunitu, ale sľubné výsledky voči covidu sa nepotvrdili, boli skôr náhodné. Zatiaľ ako jediný účinný liek sa javí kortikoid dexametazón, ktorý tlmí nadmernú imunitnú odpoveď. Pomáha najmä pacientom v ťažkom stave.

Posledným hitom je liek ivermektín. Brzdí rozmnožovanie nového koronavírusu. Používa sa bežne proti parazitom. Dobré skúsenosti s ním má Martin Novysedlák, slovenský lekár pôsobiaci v Nemecku. No vedecké štúdie zatiaľ nepriniesli jednoznačné odpovede. Na to, aby efektívne pomohol, sú potrebné vyššie dávky. A vtedy môže poškodiť pečeň. Navyše liečbu týmto liekom zatiaľ neschválili ani európske, ani americké úrady. A na Slovensku nie je ani dostupný. V Rakúsku áno. A už sa preto rozbehla aj lieková turistika. Tento liek pritom nie je vôbec drahý. Lenže amatérske nadmerné užívanie môže ľuďom viac uškodiť než pomôcť. Ivermektín sa používa predovšetkým vo veterinárstve. Nie div, že niektorí šialenci si ho začali zháňať aj vo forme pasty pre kone alebo v injekciách pre dobytok.

Čo okrem vakcíny začne porážať covid, zatiaľ nevieme. Bude to asi zmes rôznych liekov, vitamínov a dezinfekčných doplnkov brániacich rozmnožovaniu vírusu v nosovej a ústnej dutine. Ivermektín môže byť jeden kamienok v mozaike. Musíme ale neustále skúšať a testovať. Na Slovensku by sme mali byť pružnejší. Vláda by mala našich odborníkov podporovať, aby sa mohli zapojiť do rôznych štúdií alebo iniciovať vlastné. Určite by sa našlo aj veľa dobrovoľníkov. Veď ide o životy. Žiaľ, ani táto vláda vede nepraje.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín D #vakcína #koronavírus #Covid-19 #remdesivir #ivermektín