Krajniakov nepatričný optimizmus

Minister práce Milan Krajniak sa pochválil nízkou nezamestnanosťou. Nie je to však zásluha vlády ani jeho ministerstva. Veď z 10-tisíc nahlásených prepúšťaní prišlo o prácu v minulom roku iba 2 829 ľudí.

22.01.2021 20:00
debata (3)

Vzhľadom na výpadok ekonomiky a zatváranie niektorých sektorov sa miera nezamestnanosti 7,5 % na prvý pohľad nejaví ako veľmi vysoká. Lenže za pekne vyzerajúcim číslom je ukrytých mnoho rozdielov.

V západných regiónoch, kde kraľujú automobilky, zostala skutočne nezamestnanosť nízka. Autá sa vo svete neprestali predávať, zvlášť v Číne, ktorú ekonomická kríza zasiahla minimálne. Ale v niektorých regiónoch Košického, Prešovského a Banskobystrického kraja sa nezamestnanosť pohybuje okolo 15 %. A nič nenaznačuje, že by sa mohla znížiť. A kto pracoval v cestovnom ruchu, mal obzvlášť smolu.

Minister Krajniak vyzdvihol, že o prácu prišlo málo ľudí iba preto, že vláda poskytla firmám účinnú pomoc (v skutočnosti skôr komplikovanú a nedostatočnú), najmä na udržanie pracovných miest. Lenže to je tak trochu skrytá nezamestnanosť, pretože tí ľudia reálne nepracovali. Ich reálne mzdy išli prudko dole. Mnohí ledva vyžili. Boli na tom horšie, ako keby poberali dávky v nezamestnanosti. A čo potom, keď sa skončí finančná pomoc? Neskončia nakoniec predsa len na úradoch práce?

Nehovoriac o kultúre. Tam ľudia síce zostali zamestnaní, na živnostiach, ale reálne nemali mesiace žiadne príjmy, žili z úspor. A ak tento rok nebude priať hromadným akciám, mnohí skončia natrvalo. Od štátu reálnu pomoc očakávať nemôžu.

V mnohých sektoroch zostávajú vyhliadky veľmi neisté. Najmä hotely, reštaurácie a služby v cestovnom ruchu si siahli na svoje dno. A nebude prekvapením, keď to zrazu zabalia. Na úradoch práce razom môže byť nával. A z pekného pozlátkového obalu sa vykľuje tvrdá realita.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #miera nezamestnanosti #regionálne rozdiely #pandémia #ekonomická pomoc #gastro sektor