Nová éra v polícii?

Dôveryhodnosť polície je jedna z najnižších v EÚ. Nezmenila to ani súčasná vláda. Smrť bývalého policajného prezidenta vo väzobnej cele nedôveru ešte viac prehĺbilo. Niet divu, že ku koncu roka odišlo z polície 1 500 príslušníkov. A to aj napriek tomu, že proces odhaľovania korupcie v polícii, ktorá siaha až na najvyššie poschodia, bol odštartovaný.

25.01.2021 19:00
debata (8)

Od nového policajného prezidenta sa preto veľa očakáva. No nemožno čakať zázraky. Veď do výberového konania na najvyšší post sa potenciálni adepti nehrnuli. Pôvodne boli štyria, dvoch ešte komisia vyradila. Prísne podmienky umožňovali de facto kandidovať iba vrcholovým manažérom polície. A mimo výberu zostali aj tí, ktorí odišli z polície do civilu pre nesúhlas s bývalým vedením. Aj keby chceli pomôcť, nemali možnosť.

Navyše, policajného prezidenta nakoniec bude menovať minister vnútra. Pôjde teda opäť iba o politické rozhodnutie. A ministerstvo vnútra prináleží hnutiu OĽaNO premiéra Igora Matoviča. Vypočúvanie v Národnej rade a následné odporúčanie výborom pre obranu a bezpečnosť je tak trochu divadlo, no predstavuje aspoň nejaký posun. Malo to však byť inak.

Budúcemu policajnému prezidentovi nie je skutočne čo závidieť. Riešenie nešvárov z minulosti, veľa nových výziev. Nech bude zvolený ktokoľvek, sám to ani pri najúprimnejšej snahe a odhodlaní nezvládne.

Lenže koaličné strany si nesplnili domácu úlohu. A to, že nového šéfa polície už nebude menovať minister vnútra. Nuž, koaliční politici, keď začali vládnuť, rýchlo pochopili, aký mocný nástroj majú. Kto by sa vzdával? Igor Matovič určite nie. Nemali čas na zmenu? Ťažko, veď zákony na hrane ústavnosti schvaľujú z večera do rána.

Kto z oboch vyrovnaných kandidátov je súcejší, je veľmi ťažké odpovedať. Šéf špecializovaného Lynx Commanda Štefan Hamran aj súčasný zastupujúci prezident, expert na korupciu, Peter Kovařík majú nepochybne svoje klady. Obaja si dobre uvedomujú krízu v polícii. Hamran trefne podotkol, že základom je spokojný policajt. Z toho pramení prístup k povinnostiam a vzťah k občanom. Spokojnosť záleží od výšky platu, dobrých medziľudských vzťahov na pracovisku, možnosti sebarealizácie a tiež efektívneho riešenia sporov či krívd. Ako obaja dobre vedia, nástupné platy sú nízke, príplatky nevyvážené a výsluhové dôchodky vysoké. Ako správne motivovať? A to sa hovorí, že sa bude prepúšťať, lebo máme najviac policajtov na občana v EÚ. Pritom však chýbajú experti na finančné vyšetrovanie v kriminálnej polícii. Zato máme veľa policajtov pri administratívnych úkonoch. Alebo na cestách merajú rýchlosť, pritom vo svete funguje automatická objektívna zodpovednosť.

Inou otázkou je, ako sa polícia bude stavať k stále viac rozmáhajúcemu sa extrémizmu. A nejde iba o verbálne prejavy. Nejde iba o Slovensko, je to svetový problém. Od extrémizmu nie je ďaleko k terorizmu.

Budúcemu policajnému prezidentovi nie je skutočne čo závidieť. Riešenie nešvárov z minulosti, veľa nových výziev. Nech bude zvolený ktokoľvek, sám to ani pri najúprimnejšej snahe a odhodlaní nezvládne. Ani s úzkym okruhom spolupracovníkov. Zainteresovaní musia byť všetci.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #minister vnútra #Výbor pre obranu a bezpečnosť #Peter Kovařík #voľba policajného prezidenta #Štefan Hamran