Časované bomby

Pokiaľ ide o COVID-19, domovy a zariadenia sociálnych služieb patria medzi najohrozenejšie. Vysoká koncentrácia seniorov predstavuje pre šírenie koronavírusu ideálne miesto. Akékoľvek i malé podcenenie opatrení môže mať veľmi tragické následky.

29.01.2021 20:00
debata (4)

V košickom Arcuse sa nepriaznivá situácia vyvíjala už dlhšie. Napokon sa ju nepodarilo zvládnuť. K včerajšiemu dňu tam zomrelo 18 klientov. Pozitívnych bolo 50 zamestnancov a 89 klientov. Za posledných 12 dní zomrelo viac dôchodcov ako vo zvyšných 12 krajských zariadeniach sociálnych služieb počas celej pandémie. Síce nechodili von a dokonca bolo zakázané vychádzať z izby, no to zjavne nestačilo. Je už jedno, či vírus priniesli niektorí klienti, ktorí boli na Vianoce doma, alebo personál. Antigénové testy nie sú presné. Aj nakazený človek môže byť pokojne negatívny. Katastrofe sa potom dá zabrániť už len ťažko. Všetko umocňuje skutočnosť, že chorých klientov nemožno ani previesť do nemocnice. Tie sú už obsadené. A v ZSS nie sú schopní ponúknuť covidovú liečbu.

Podľa výpovede jedného príbuzného klienta Arcusu bola starostlivosť doteraz veľmi dobrá. Existujú však podozrenia, že zodpovední (ambulantní) lekári vôbec nechodili do zariadenia. Problémy riešili iba telefonicky. Báli sa nákazy? To však nie je prístup sestričiek, obslužného personálu alebo vypomáhajúcich mladých medikov. Ako je možné, že manažment zariadenia a vedenie kraja to neriešili, keď situácia postupne bublala?

Košický Arcus nie je posledný, kde sa situácia vymkla z rúk. Ďalšie môžu pribúdať. Má ministerstvo zdravotníctva a kraje vypracovaný postup, ako pomôcť v krízovej situácii? V prípade Arcusu sa zdá, že nie. Výmena riaditeľa nestačí. Seniori potrebujú najmä odbornú lekársku a opatrovateľskú pomoc. Jej nedostatok situáciu iba zhoršuje. Kto im ju poskytne?

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #DSS #Covid-19 #pandémia koronavírusu #zariadenia sociálnych služieb