Veľké upratovanie pokračuje

Národná kriminálna agentúra pokračuje vo veľkom upratovaní. Po Božích mlynoch, Očistci a Judášovi v piatok nasledovala akcia Mýtnik, pri ktorej bol zadržaný bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze. Jeho zadržanie predstavuje ďalší diel v skladačke, ktorá spoluvytvára obraz bývalej vládnej moci.

29.01.2021 19:00
debata (15)

No kým šéf finančákov bol pravdepodobne iba pešiakom, tým, čo mu príkazy vydávali, sa zatiaľ darí unikať spravodlivosti.

Pochybnosti okolo šéfa finančnej správy Františka Imreczeho sa objavili už v minulosti, no vtedy ho podržal minister financií Peter Kažimír. Pravdou je, že Imreczemu sa podarilo zlepšiť výber daní. Je však otázne, či sa týmito akciami, ktoré boli skôr na efekt, nepokúšal odpútať pozornosť od rôznych podozrivých IT zákaziek, pri ktorých išlo o desiatky miliónov eur.

Vzhľadom na to, že NAKA sa dotkla najvyššieho levelu oligarchov, možno očakávať, že opozícia bude toto vyšetrovanie všemožne spochybňovať. Nenechajme sa však zmiasť. Snaha o očistu spoločnosti a potrestanie ľudí zapletených v korupcii by mala ďalej pokračovať, odhliadnuc od toho, ako katastrofálne spravuje Slovensko súčasná vládna moc.

Imreczeho napokon o stoličku šéfa FS pripravila kauza colných podvodov s čínskym tovarom, na ktorú upozornil Európsky úrad pre boj s podvodmi (OLAF). Podľa správy OLAF malo pri dovoze tovarov z Ázie na Slovensko v rokoch 2013 až 2016 dôjsť k colnému úniku za vyše 300 miliónov eur. Hoci sa týmto obvineniam vehementne bránil, napokon z postu v roku 2018 sám odstúpil.

Dôvod jeho obvinenia z korupcie a machinácií pri verejnom obstarávaní však treba hľadať v podozrivých IT zákazkách. Práve tie sú spojivom medzi jeho osobou a majiteľom IT firmy Allexis Michalom Suchobom a podnikateľom Jozefom Brhelom, ktorých sa polícii zadržať nepodarilo, lebo sú v zahraničí.

Podľa všetkého Finančná správa nakupovala utajeným spôsobom bez riadneho tendra, pričom tieto utajené zmluvy mali hodnotu viac ako 30 miliónov eur. Ak sa potvrdí, že obrovské zákazky pridelili súkromným firmám v rozpore so zákonom, tak bude mať Imrecze vážny problém. Vzhľadom na to, že NAKA sa dotkla najvyššieho levelu oligarchov, možno očakávať, že opozícia bude toto vyšetrovanie všemožne spochybňovať. Nenechajme sa však zmiasť. Snaha o očistu spoločnosti a potrestanie ľudí zapletených v korupcii by mala ďalej pokračovať, odhliadnuc od toho, ako katastrofálne spravuje Slovensko súčasná vládna moc.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #František Imrecze #NAKA