Koniec Matovičovej rozprávky

Od začiatku jesene, keď sa pandemická situácia na Slovensku začala prudko zhoršovať, sme od predsedu vlády Igora Matoviča do kolečka počúvali len jedno: Hnusobu porazíme jedine celoplošným testovaním. S touto rozprávkou je však koniec.

31.01.2021 19:10
debata (29)

Premiér si nakoniec i napriek nesúhlasu expertov, verejnosti i koaličných partnerov ešte presadil toto kolo. Aby sa vlk nažral a koza zostala celá, tak ho premenoval na skríning. Na ďalšom pokračovaní už trvať nemôže – ak má pud politickej sebazáchovy. Celospoločenský nesúhlas je veľký. Navyše, realitu nemôže oklamať. Jesenné ani januárové testovania nepriniesli do vývoja dramatický zvrat. Bola to mylná stratégia, na ktorú sme minuli na úkor očkovania alebo pomoci lekárom v nemocniciach veľa zbytočnej energie. Vláda, či skôr premiér Matovič, si za to vyslúžila veľmi nelichotivé ohodnotenie. Podľa prieskumu Median SK si až 53 % respondentov želá demisiu vlády.

Matovič s Krajčím začínajú na niektorých tlačovkách pripomínať legendárne komické rozprávkové postavičky Pata a Mata zo seriálu …A je to! Títo všeumelci vždy prišli s nejakým skvelým a originálnym nápadom na vyriešenie problému. Nakoniec vyrobili ešte väčší problém.

Nie sme na tom vôbec dobre. Denný nárast pozitívnych ubúda iba pomaly. Naše čísla sú oproti susednému Rakúsku, Maďarsku a Poľsku, či aj Nemecku, kde platia tiež prísne lockdowny, oveľa horšie. Poučení jarnými skúsenosťami z Talianska a Španielska, kde bola obdobná situácia, ako je teraz u nás, sa musíme pripraviť, že lockdown bude trvať najmenej tri mesiace.

Ako za tie roky poznáme marketingovo zdatného Matoviča, bude si musieť nájsť inú tému, na ktorej sa bude predvádzať. Bazírovať, obviňovať a vydierať všetkých, ktorí nesúhlasia – koaličných partnerov, expertov i bežných občanov. S čím príde? Bude to otvorenie škôl? Iba s každodenným kloktaním žiakov i rodičov? Zase slovenský experiment, ktorý nikto vo svete nepraktikuje. Alebo otvorenie obchodov a reštaurácií, ale vstup iba s negatívnym AG testom? Či sa bude na dennej báze diskutovať, čo a kedy do Covid automatu? A Matovič bude denne na tlačovkách meniť a dopĺňať, čo tam má byť a čo nie…

Navyše sa oneskoruje očkovanie. Kritických 70 % populácie bude preočkovaných asi až na jeseň. Na Slovensku okrem pomalého očkovania čelíme oproti iným krajinám aj riadnemu chaosu. Očkujú sa ľudia, ktorí by sa nemali, a neočkujú tí, ktorí by sa mali – napr. dispečeri v energetike. Seniori nad 75 rokov sa môžu ísť zaočkovať, ale čakacie doby sú dlhé a navyše voľné miesta nie sú v mieste bydliska alebo okresnom meste. Práve seniori by sa mali očkovať práve čo najbližšie k domovu, nie cestovať po celom kraji. Bez detí by to nezvládli. A čo tí, čo deti nemajú?

Premiéra Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího to však asi netrápi. Majú svoje celoplošné testovanie. Nevedia si pritom zistiť ani presné výsledky a za týždeň ich trikrát zmenia. Na niektorých tlačovkách začínajú pripomínať legendárne komické rozprávkové postavičky Pata a Mata zo seriálu …A je to! Títo všeumelci vždy prišli s nejakým skvelým a originálnym nápadom na vyriešenie problému. Nakoniec vyrobili ešte väčší problém. Lenže to je úsmevná rozprávka, nie kritická situácia, v ktorej ide o životy ľudí.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Igor Matovič #Pat a Mat #Marek Krajčí #celoplošné testovanie #COVID-automat