Najkrajšia esemeska

Paralelne s rastom ide úpadok, skonštatoval kedysi Friedrich Nietzsche majúc na mysli zrejme to, že čím sa človek viac prekonáva vo vedeckom pokroku, tým bezradnejší býva v celkom obyčajnej, „prízemnej“ medziľudskej komunikácii v spoločenskej sfére.

01.02.2021 20:00
debata (8)

Keby fúzatý nemecký zurvalec sledoval riešenie pandemickej situácie v našej „high-tech“ superdobe, povedzme na Slovensku, asi by ho nápad esemeskovej kontroly lockdownu nezbavil šialenstva.

Koronavírus nemáme pod kontrolou, nemocnice aj personál kolabujú, ochorenia aj úmrtia stúpajú a nezvrátil to ani núdzový stav a zákaz vychádzania. Ten by sa už síce pomaly mal končiť, no ukazuje sa, že sú, naopak, nutné ešte prísnejšie opatrenia. A, pochopiteľne, aj ich dodržiavanie. To by sa podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího mohlo držať na uzde pomocou SMS správ.

Pošlete správu, kde požiadate o dovolenie vyjsť z príbytku, a potom, ak Boh dá, možno o hodinku, možno o pol dňa, na druhý deň či azda o týždeň príde „najkrajšia esemeska“ v podobe potvrdenia z centrály. Vraj to má logiku, súhlasí minister vnútra Roman Mikulec, a malo by to byť aj technicky uskutočniteľné, kontrolované políciou. Vitajme v Prekrásnom novom svete! Nie nadarmo sa toto sci-fi Aldousa Huxleyho občas prekladá ako Koniec civilizácie.

Nápad vraj už funguje v Grécku, kde sú esemeskou odobrené vychádzky povolené len v počte dvoch ľudí. Obrázky z Grécka, kde ľudia v hojnom množstve športujú na plážach, skôr vypovedajú o odpore voči kontrole a elektronickému špicľovaniu. Nebolo by treba najskôr uzákoniť povinnosť vlastniť mobil?

Navyše, ak vláda nedokáže garantovať ani efektívne on-line zaregistrovanie sa na PCR test alebo očkovanie, policajná kontrola SMS správ sa javí efektívnejšia jedine ako hrubá represia. To už by bol úpadok, z ktorého by aj Nietzschemu fúz vypadol.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav #Friedrich Nietzsche #Aldous Huxley #SMS správy #Marek Krajčí #pandémia koronavírusu #lockdown