Tragikomédia na pokračovanie

Žáner, ktorý v sebe spája prvky tragédie a humoru, sa zvykne označovať ako tragikomédia. Súčasné počínanie našej vlády pri zvládaní covidovej pandémie však môžeme označiť za komickú tragédiu. Ide o skutočnú tragédiu s mnohými chorými a obeťami. Konanie vlády, jej neustále menenie opatrení, vyhlásení, riešení, výsledkov a zámerov, zasa pripomína komédiu. Človek nevie, či má plakať nad celkovou situáciou, alebo sa smiať nad správaním našej vlády.

01.02.2021 19:00
debata (8)

Oficiálne výsledky druhého kola skríningu ešte ani neboli vyhlásené a minister zdravotníctva Marek Krajčí prichádza s návrhom nových opatrení, pretože testovanie nezabralo. Tak načo sme ho robili? Ako vláda vie, že nezabralo, keď na pozitívne dopady si musíme počkať aspoň týždeň? Bratislava bola najprv červený okres, kde sa má zopakovať testovanie, potom po protestoch zelený a nakoniec v piatok, po dopočítaní všetkých výsledkov, zase červený. Podobne Nitra. Tieto okresy však dostali výnimky a druhé kolo nemuseli absolvovať. Lenže ľudia by nemohli chodiť do práce, pretože z červených okresov potrebujú nový negatívny certifikát. Takže vláda musela v pondelok narýchlo zmeniť zákon. Opačne skončil okres Liptovský Mikuláš. V niektorých okresoch zase boli čísla zlé iba kvôli niektorým okrskom.

Na Slovensku máme jednu z najvyšších covidových úmrtností na 100-tisíc obyvateľov na svete. Analyzovalo ministerstvo, prečo je to tak? Vyvodilo nejaké závery a odporúčania?

Od 8. februára má platiť Covid automat, no celé Slovensko je v čiernej farbe. To by znamenalo najtvrdší lockdown a zatvorenie všetkých fabrík. Mala by fungovať iba kritická infraštruktúra? Je to potrebné? Nemala by vláda skôr vydržať, čísla aj keď pomaly, ale predsa klesajú. A pritom by stačilo iba efektívnejšie kontrolovať dodržiavanie núdzového stavu. V tom vidí problém aj šéf lekárskych odborov Peter Visolajský. Podľa neho by polícia a armáda mali byť aktívnejšie, podobne ako v zahraničí. Nemali by policajti kontrolovať, či nie sú načierno pootvárané pohostinstvá? Namiesto toho, aby chodili povolávať ambulantných lekárov do služby v nemocniciach?

Koronavírus porazíme iba dôsledným očkovaním. Premiér Matovič sa vyhovára, že nemôžeme dostatočne očkovať, pretože nemáme dostatok vakcín. V trnavskej nemocnici pritom vyšlo 700 dávok vakcíny nazmar. Používali totiž nevhodné injekčné striekačky. Tie nedovážame ani z Ázie, ani nám ich neprideľuje Európska únia. Vyrábajú sa v Starej Turej, 50 minút od Trnavy. Všimlo si to ministerstvo zdravotníctva? A uvedomuje si Krajčí s Matovičom vlastnú zodpovednosť? Veď sa to stalo v „ich“ meste.

Na Slovensku máme jednu z najvyšších covidových úmrtností na 100-tisíc obyvateľov na svete. Analyzovalo ministerstvo, prečo je to tak? Vyvodilo nejaké závery a odporúčania? Pritom zdravotníci idú nadoraz. Zatiaľ s určitosťou nevedia, či dostanú sľubovaný príplatok sedem eur. Od sľubu premiéra prešiel mesiac. Inou reálnou výzvou je, či bude dostatok respirátorov, najmä pre seniorov. Namieste je obava, že vláda zase zlyhá. Pretože sa zase nevenuje tomu, čomu by sa mala, ale vymýšľa nové „zaručené“ riešenia. Aby ich zase po čase vyhlásila za neúčinné.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #tragikomédia #Marek Krajčí #vláda Igora Matoviča #respirátor #lockdown #celoplošné testovanie