Sľubotechna Gröhling

O návrate detí do školských lavíc sa hovorí dlho. Z úst ministra školstva zaznelo už toľko termínov, že človek nevie, či to myslí naozaj vážne. Keď minister zdravotníctva Marek Krajčí jeden deň vyhlási, že treba sprísniť lockdown, a na druhý deň Branislav Gröhling povie, že od budúceho týždňa sa deti vrátia do škôl, tak to vyzerá, že vo vláde pravá ruka nevie, čo robí ľavá...

02.02.2021 19:00
debata (7)

Ak v iných krajinách chodia deti do škôl a covidová situácia nie je taká dramatická, je zjavné, že niekde robíme chybu. Napriek tomu, že súčasné opatrenia sú dostatočné, problém je v ich dôslednom dodržiavaní, resp. vynucovaní. Pre darebáctvo zopár nezodpovedných indivíduí potom trpia všetky deti.

Ak v iných krajinách chodia deti do škôl a covidová situácia nie je taká dramatická, je zjavné, že niekde robíme chybu. Napriek tomu, že súčasné opatrenia sú dostatočné, problém je v ich dôslednom dodržiavaní, resp. vynucovaní. Pre darebáctvo zopár nezodpovedných indivíduí potom trpia všetky deti.

Hoci Gröhling to nemá ľahké, lebo sa ocitol medzi dvoma mlynskými kameňmi, keď v otázke uvoľňovania opatrení na jednej strane stojí Igor Matovič a na strane druhej Richard Sulík a musí zvažovať, či mu je bližšia stranícka košeľa alebo vládny kabát, mal by už konečne zaujať jasný postoj. V opačnom prípade ho ľudia budú považovať za „sľubotechnu“.

V pondelok ho dokonca bývalí ministri školstva Martin Fronc (KDH) a Dušan Čaplovič (Smer) vyzvali, aby bol pri presadzovaní otvorenia škôl rozhodnejší. Keď jeho nečinnosť spojila aj dvoch exministrov z opačných politických táborov, znamená to, že situácia je veľmi vážna. Potvrdzuje to ja analýza Inštitútu vzdelávacej politiky. Vyplýva z nej, že na jar, počas prvej vlny pandémie, nebolo do dištančného vzdelávania zapojených 52-tisíc žiakov ( čo predstavuje 7,5 % žiackej populácie), pričom takmer 128-tisíc žiakov (18,5 % žiackej populácie) sa neučilo prostredníctvom internetu.

Alarmujúce je najmä to, že najviac detí bez prístupu k dištančnému vzdelávaniu pochádza práve z regiónov s najvyššou nezamestnanosťou. Znamená to, že desiatky tisíc detí sú tak odsúdené na to, aby prevzali štafetu generačnej chudoby od svojich rodičov a ocitli sa tak v bludnom kruhu, z ktorého jediným východiskom je práve vzdelávanie.

Podľa iného výskumu, ktorý pre stranu SPOLU realizovala agentúra Focus, až 77 percent rodičov má obavy o budúcnosť svojho dieťaťa z dôvodu zavretých škôl a dištančnej výučby. Minister by mal preto niečo urýchlene začať robiť. Buď sa snažiť zlepšiť on-line výučbu, resp. jej dostupnosť, alebo sa jednoznačne zasadiť o návrat detí do škôl.

Otázne však je, či by mal minister tlačiť na pílu v situácii, keď máme v nemocniciach najviac ľudí a na Slovensku sa začal šíriť vysokoinfekčný britský variant koronavírusu. Či práve teraz nemá zmysel ešte pár týždňov počkať.

Hoci podľa názoru viacerých odborníkov by za predpokladu pravidelného pretestovania žiakov i učiteľov mohlo dôjsť k postupnému otvoreniu škôl, zdá sa, že Gröhling prepásol ten správny okamih, keď sa deti mohli aspoň na istý čas do škôl vrátiť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #Branislav Gröhling #návrat do školy #lockdown