Vojna vakcín

Najskôr sa rozhorela vojna rúšok, vzápätí nastúpila vojna vakcín. Tá obnovila étos studenej vojny najmä potom, ako ruský prezident Vladimir Putin 10. augusta minulého roka vo videozázname po prvý raz oznámil, že Rusko vyvinulo „prvú“ vakcínu proti koronavírusu.

02.02.2021 20:00
debata (52)

Putin je, samozrejme, politik, nie vedec. Navyše novinku oznámil ešte len v počiatočnom štádiu vývoja vakcíny, takže tzv. Sputnik V sa rýchlo stal viac terčom výsmechu, ako seriózneho záujmu. Politici často stavajú na podvedome zafixovanú nedôveru verejnosti voči všetkému z „východu“ a na reminiscenciu pretekov vo výskume vesmíru medzi voľakedajšími veľmocami. A iste i na otázku – čo za to budú chcieť?

Ale teraz, keď vysokú efektivitu Sputnika V potvrdil prestížny nezávislý časopis The Lancet, ako informoval časopis Financial Times, európski politici (áno, i naši) pripúšťajú, že ju schváli aj Lieková agentúra EÚ a budeme sa ňou môcť zaočkovať bez obáv, že nám na „začipovanej“ hlave narastie tretie oko alebo sa naše deti budú v obnovenom školstve učiť už len azbuku.

V situácii, že Európa vo vakcinácii výrazne pokrivkáva, a to najmä zásluhou chybných dohôd medzi Európskou komisiou a výrobcami vakcín, sa však rovnako ako prežitky studenej vojny odhaľujú aj riziká ich živenia a slabiny zdravotníckych politík. Viaceré médiá poukazovali na neuveriteľnú stratu času vo vývoji a šírení vakcín vzhľadom na obštrukcie pri odkupovaní licencií a patentov.

Mnohí preto dokonca volajú po zrušení súkromných licencií (v čom ich odporcovia vidia jasný nástup červeného moru). To, že sa preteky vo vyvinutí vakcíny rozbehli najmä medzi piatimi veľmocami trvalo zastúpenými v Bezpečnostnej rade OSN, skutočne istým spôsobom kopíruje studenú vojnu, princíp pretekania sa však hlavne vytvára neuveriteľne zbytočnú živnú pôdu pre konšpirácie, nízku dôveru voči vakcinácii ako takej a stratu času.

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Európska lieková agentúra #Pfizer #vakcinácia #AstraZeneca #Sputnik V