Automat Matovič

Podceňovať Igora Matoviča sa neoplatí. Domnievali sme sa, že celoplošné testovanie je minulosťou. Okrem expertov, verejnosti a samospráv ho odmietali aj koaliční partneri. Zdalo sa, že kompromis v podobe skríningu bolo posledné dejstvo.

03.02.2021 19:00
debata (21)

Nastal však obrat. Začína sa permanentné celoplošné testovanie v podobe Covid automatu. Do práce, na nákup či do prírody nebudeme môcť ísť bez negatívneho antigénového testu. Je to skutočne reakcia na reálny vývoj alebo to mal Matovič so svojím družstvom už dávno pripravené a ťahal nás dva týždne za nos?

Je pravdou, že koronovírus ustupuje pomalšie, ako sme očakávali. Je to dané existenciou britskej mutácie vírusu, ktorá je nákazlivejšia. A tiež nedostatočným dodržiavaním nastavených pravidiel. Sám hlavný hygienik Ján Mikas povedal, že pravidlá sú nastavené dostatočne prísne. Tak potom prečo zavádzame permanentné celoplošné testovanie? Z čoho sa zaplatí a bude dostatok zdravotníkov? Nebolo by lepšie, keby polícia dôslednejšie kontrolovala dodržiavanie nariadení, napríklad niektoré pohostinstvá, kam sa chodí tajne na kávičku alebo pivko? Premiér Matovič a minister vnútra Roman Mikulec nato cynicky odpovedali protiotázkou, čo majú asi robiť. Lenže to nie je úloha verejnosti, za to je platené vedenie polície a ministerstva vnútra.

Covid automat máme síce nastavený jasne, ale aj tak nevieme, čo nás čaká. Zo skúseností s touto vládou vieme, že čo platí dnes, už zajtra môže byť naruby.

Teda už vedia, čo budú robiť – kontrolovať zamestnávateľov, či majú všetci zamestnanci, ktorí môžu, home office. Podľa čoho zistia, či dotyčný zamestnanec je oprávnene na pracovisku? Ktorú firmu vytypujú? Či budú konať na základe udaní? Toto je veľmi silná a nebezpečná zbraň v rukách polície a vlády.

Situácia je síce nepriaznivá, no žiaci prvého stupňa sa napriek odporúčaniu odborníkov vracajú do škôl. Pritom britská mutácia vírusu postihuje aj malé deti. Áno, školy sa otvárajú aj v iných krajinách Európy, ale tam je situácia oveľa lepšia. Záruka v podobe negatívneho AG testu rodičov nie je príliš bezpečná. Sobotňajší negatívny test má v stredu len malú výpovednú hodnotu. Prečo by sa nemohli otvoriť školy úplne v obciach, kde je situácia veľmi dobrá? Možno stačí iba trochu premýšľať. Prečo otvárať školy a po týždni posielať deti podľa krajov na jarné prázdniny. Veď na lyžovačky sa nejde.

Covid automat máme síce nastavený jasne, ale aj tak nevieme, čo nás čaká. Zo skúseností s touto vládou vieme, že čo platí dnes, už zajtra môže byť naruby. Ako upozorňujú dátoví analytici, zavedením permanentného AG testovania sa zahmlievajú dáta zo spoľahlivých PCR testov. Nie je potom možné s istotou určiť, ako opatrenia reálne zaberajú. Celý automat tak môže byť postavený na nepresných číslach.

Vládni predstavitelia však majú v jednej veci pravdu: Ani najprísnejšie opatrenia nepomôžu, ak ich ľudia budú porušovať. Na druhej strane, ťažko sa apeluje na ľudí, keď dôvera vlády sa blíži k nule. Za nízky rešpekt si môže koalícia sama – neustálou zmenou opatrení a kurzu a do neba volajúcimi protirečeniami. A tiež výnimkami, ktoré využíva a de facto si ich udeľuje sama sebe. Covid automat je iba nový diel v tomto seriáli, ktorého koniec je v nedohľadne.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Igor Matovič #núdzový stav #otváranie škôl #celoplošné testovanie #COVID-automat