Všetko naopak

Od pondelka by sa mali vrátiť do škôl žiaci prvého stupňa a maturanti. Vzhľadom na šíriacu sa britskú mutáciu COVID-19 však takýto krok vyvolávala oprávnené obavy.

04.02.2021 19:00
debata (13)

Hoci situácia na jeseň nebola ani zďaleka taká dramatická, ako je teraz, Slovensko zavrelo stredné školy a druhý stupeň základných škôl medzi prvými krajinami v Európe. Teraz, keď počet hospitalizovaných na COVID-19 v nemocniciach láme rekordy a denne umiera stovka ľudí, sa javí návrat detí ako hazard so zdravím. Akoby sme neboli schopní správne vyhodnotiť situáciu. Keď nehrozí nebezpečie, deti chránime a keď sa objaví v krajine ešte oveľa infekčnejšia „hnusoba“, pošleme ich do škôl. Všetko robíme naopak!

Starostom a primátorom, ktorí takéto opatrenie odmietajú, sa preto nemožno ani veľmi čudovať. Ich obavy jasne sformuloval primátor Hlohovca Miroslav Kollár (Za ľudí), ktorý v relácii Ide o pravdu povedal: „ Napriek tomu, že dlhodobo hovorím, že to, že deti nie sú v školách, je problém, v tejto epidemiologickej situácii ich otváranie nepovažujem za múdre. Neotvorím budúci týždeň ani MŠ ani ZŠ. Ja mám zodpovednosť za tých ľudí, ktorí v meste žijú.“

Vláda akoby čakala na ten najmenej vhodný okamih, kedy školy opäť otvoriť. Faktom je, že pri Igorovi Matovičovi, ktorý preukázateľne nie je schopný riešiť žiadny problém koncepčne, by to mal každý minister školstva ťažké, no teraz to vyzerá takmer ako sabotáž.

Ak si Igor Matovič myslí, že keď „Gröhlingov plán“ návratu detí do škol zlyhá, tak profitovať z toho bude on, veľmi sa mýli, pretože hnev ľudí sa vznesie na vládu ako celok. Napokon, jemu samotnému už teraz dôveruje minimum ľudí.

Neskrývaná škodoradosť, s akou k tejto otázke pristupuje premiér, naznačuje, že on sa vlastne teší na krach tejto misie: „Naschvál nebudem toho súčasťou (rokovaní) ani dnes. Chcem, aby to bolo rozhodnutie SaS a Za ľudí, ktorí chcú viac uvoľňovať. Chcem, aby populistické strany, ktoré chcú viac otvárať v čase, keď pribúda britská mutácia, sa pod to podpísali.“

Premiér akoby nechápal alebo nechcel chápať, že tu nejde o jeho alebo Sulíkovo ego, ale o naše deti a ich vzdelanie. Hľadať možnosti, aby sa vyučovanie vrátilo čo najskôr do normálu, by malo byť psou povinnosťou každého politika.

Napríklad školy by sa mohli otvoriť za predpokladu, že pre učiteľov by sme dokázal zabezpečiť očkovanie. Pre zhruba 35-tisíc učiteľov na základných a takmer 21-tisíc učiteľov na stredných školách by to nemusel byť až taký problém. Samozrejme, nie všetkých naraz, ale vo viacerých fázach. Napríklad ako prví by sa očkovali pedagógovia na prvom stupni, a postupne ďalší.

Respektíve vakcínu by mohli prednostne dostať aspoň tí, ktorí učia prváčikov, pretože len ťažko si niekto z nás dokáže predstaviť, ako sa tieto 6-ročné deti dištančne učia písať svoje prvé písmená.

Ak si však Igor Matovič myslí, že keď „Gröhlingov plán“ návratu detí do škol zlyhá, tak profitovať z toho bude on, veľmi sa mýli, pretože hnev ľudí sa vznesie na vládu ako celok. Napokon, jemu samotnému už teraz dôveruje minimum ľudí.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Branislav Gröhling #Miroslav Kollár #Covid-19 #otváranie škôl