Záchranná brzda

Robert Fico s Petrom Pellegrinim ohlásili zbieranie podpisov na vyhlásenie referenda o predčasných voľbách. Má ísť o občianske referendum, nie stranícke. Tak prečo ho nevyhlasuje občianska iniciatíva? Smer kampaň zaplatí, Hlas vyzbiera podpisy a SNS pomôže so straníckymi štruktúrami.

05.02.2021 20:00
debata (25)

Pre oboch predsedov nie je motívom zlé riadenie krajiny vládou Igora Matoviča. Na vlne nespokojnosti sa Smer, Hlas i SNS chcú iba zviezť. Skutočnou pohnútkou je narastanie obvinení voči ich nominantom v predchádzajúcich vládach. Aj keď zatiaľ nepadla žiadna obžaloba, počet zadržaných ľudí napojených na Smer (i Hlas) je skutočne veľký. Jedine návrat k moci môže tomuto procesu zabrániť. A je to aj odkaz tým, ktorí sedia vo väzbe, že pre nich robia, čo sa dá. Strach, že na povrch vyjde niečo, čo by nikdy nemalo vyjsť, je veľký. A zasiahnuť môže aj špičky týchto dvoch strán. To by bol nielen koniec ich politickej kariéry.

Preto asi neprekvapí, že Fico sa udobril s Pellegrinim. Vedia, že sú na jednej lodi a musia postupovať spoločne. Pellegrini si v posledných dňoch uvedomil, že ani on sa nevyhol prešľapom. Navyše stranícke špičky Hlasu môžu byť tiež obvinené.

Vyzbierať 350-tisíc podpisov asi nebude problém. Nespokojnosť s vládou je veľká a 50 % občanov súhlasí s referendom. Otázkou je, či bude referendum úspešné a či si poslanci skrátia volebné obdobie. Prípadné voľby o pol roka nemusia priniesť organizátorom vytúženú zmenu.

Smer s Hlasom dosahujú síce v prieskumoch spolu až 35 %, ale voľby môžu dopadnúť inak. Obe strany okrem lepšieho manažovania krízy nepredstavujú žiadnu programovú alternatívu. Navyše nespokojnosť ľudí s touto vládou neznamená, že zabudli na bačovanie Smeru a budú mu ochotní ani nie po dvoch rokoch znovu zveriť moc v štáte. Víťazom sa tak napokon môžu stať úplne nové strany.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Robert Fico #SNS #referendum #Peter Pellegrini