Neskoré opatrenia

V počte nových prípadov COVID-19 na 100-tisíc obyvateľov patríme už dlhšie medzi krajiny s najvyšším počtom chorých vo svete. Ešte nelichotivejšie sme na tom v počte mŕtvych na jeden milión ľudí.

10.02.2021 19:00
debata (34)

Podľa údajov Štatistického úradu SR zomrelo vlani o 10,2 percenta viac ľudí, ako to bolo priemerne za posledných päť rokov. Ide o najvyššie číslo od druhej svetovej vojny. Vyššia miera úmrtnosti sa začala prejavovať od jesene. V decembri zomrelo až o 58 % viac obyvateľov ako priemerne za predošlých päť rokov. Najzasiahnutejšou skupinou boli seniori. Podľa expertov to nie je spôsobené iba covidom, veľké množstvo ľudí dopláca na zahltený zdravotný systém, ale aj na zanedbanú starostlivosť o vlastné zdravie, prevenciu i strach z covidu – a preto sa nedostanú včas k liečbe.

Prečo má Slovensko oproti ostatným krajinám tak veľa mŕtvych? Venovali sme sa zbytočne celoplošnému testovaniu namiesto toho, aby sme zamerali pozornosť celkom inde? Podľa expertov za negatívny vývoj môže naše správanie počas leta, prirýchle uvoľňovanie na jeseň a tiež neskoro zavedený navyše neslaný-nemastný „lockdown“ v decembri. Vláda otáľala kvôli vianočným nákupom a rodinným návštevám. Nechcela poškodiť ani ekonomike, ani svojej popularite. Ekonomika klesla vlani iba o 5,8 %, čo je omnoho lepšie číslo, ako sa predpokladalo. Popularita vlády je fuč. Stálo to za to?

To, že dodržiavanie (a kontrolovanie) karantény, kontroly na hraniciach a možné zrušenie letov na Slovensko sú jedinou možnosťou, ako zabrániť ešte horšiemu vývoju, konečne pochopila aj naša vláda.

Je problém vo vybavení našich nemocníc či v celom zdravotníctve? Aj keď má mnoho nedostatkov, predsa stále patríme k priemeru. Neprichádzajú pacienti do nemocníc v neskorom štádiu, keď je už účinná liečba obmedzená? Deje sa tak preto, že nemocnice sú už naplnené? Alebo ľudia trpiaci ešte len miernymi príznakmi covid podceňujú? V Česku napríklad s príznakmi ochorenia COVID-19 nezostáva doma takmer polovica ľudí.

Jednou z odpovedí môže byť rýchle rozšírenie nákazlivejšej britskej mutácie. Pred Vianocami sa vrátilo z Veľkej Británie mnoho ľudí na sviatky. Podľa ministra dopravy Andreja Doležala k nám priletelo viac ako 5 000 ľudí. Ďalší dorazili autami. Samozrejme, museli dodržiavať karanténu (ak nepočítame výnimky pre vládnych papalášov). Ale! Zvítanie sa s rodinou, s kamarátmi, doma, v bytoch – ideálna situácia na šírenie vírusu. Prečo vláda nevenovala príchodu z Británie pozornosť, keď sa vedelo, že tamojšia mutácia je veľmi nebezpečná? Prečo sa nekontrolovali hranice? Nemali sme radšej zaviesť kontrolu na hraniciach a štátnu karanténu, ako venovať veľa energie zmätkom okolo celoplošného testovania?

K tomu musíme ešte pripočítať tých, ktorí prichádzali z dovoleniek zo vzdialených krajín v čase, keď drvivá väčšina trpela prísnym lockdownom. Pokojne mohli títo ľudia smerovať do karantény v hoteloch, ktoré zívajú prázdnotou. Vláda im mohla za to finančne pomôcť, namiesto slabej štátnej pomoci. Zabila by jednou ranou dve muchy.

To, že dodržiavanie (a kontrolovanie) karantény, kontroly na hraniciach a možné zrušenie letov na Slovensko sú jedinou možnosťou, ako zabrániť ešte horšiemu vývoju, konečne pochopila aj naša vláda. Pritom taký Nový Zéland, ktorý má najlepšie výsledky, to robí dávno. Zase sme venovali energiu zbytočnostiam a potrebné opatrenia šli bokom.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #kontrola hraníc #karanténa #Covid-19 #pandémia koronavírusu #Covid automat