Kontrola za kontrolou sa valí...

Práca z domu je po novom pre firmy povinná a inšpektori budú kontrolovať dodržiavanie tohto nariadenia. Ďalšia ukážka zbytočného byrokratického šikanovania?

10.02.2021 20:00
debata (10)

Ešte pred rokom mnohé firmy považovali prácu z domu za extra bonus pre zamestnancov. V čase pandémie sa však „home office“ stal jedným z prostriedkov na zamedzenie šírenia infekcie. Tento príklad krásne ilustruje, ako jedna „hnusoba“ dokáže zmeniť uvažovanie ľudí riadiacich firmy. To, čo bolo predtým takmer nemožné, sa teraz javí priam ako nevyhnutné.

Kým v „predcovidovom“ období prevažovali obavy, či ľudia, ktorí pracujú z domu, budú podávať adekvátny výkon, v súčasnosti riešime opačný problém. Firmy zrazu zistili, že takýmto spôsobom dokážu ušetriť na prevádzkových nákladoch (elektrina, voda, kúrenie) aj prenájmoch. Azda najväčším prekvapením je však to, že zamestnanci pracujú oveľa viac, ako keď predtým robili priamo v kancelárii. Znie to až neuveriteľne, no ľudia, aj vzhľadom na limitované možnosti pohybu, zarezávajú viac, pretože nemajú nič iné na práci…

Možno aj na Slovensku sa ešte nájdu takí zamestnávatelia, ktorým stále nedošlo, že home office je pre nich vlastne veľmi výhodný. Lenže zmenia to nejaké kontroly?

Zároveň však treba rozlišovať. Iná situácia je napríklad vo veľkých nadnárodných firmách (IT spoločnosti alebo banky), ktoré nemajú problém kúpiť všetkým zamestnancom notebooky. Naopak, v malých firmách, najmä po takom roku, aký zažili, nedokážu svojim zamestnancom zabezpečiť drahú techniku.

A tak namiesto zbytočných kontrol by sme mali skôr riešiť otázku, čo robiť, keď pandémia pominie. Lebo raz pominie a my zistíme, že tu máme zdravé firmy, ktoré sa podarilo zachrániť aj vďaka home officu, no máme tu totálne vyhorených zamestnancov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #kontrola #syndróm vyhorenia #práca z domu #home office