Kauza Böhm: Otázniky a pochybenia

František Böhm, kľúčový svedok v kauzách Judáš a Očistec, sa zastrelil. Smrť tohto bývalého príslušníka SIS vyvoláva nepochybne mnoho otázok. Jedno je však isté: druhý mŕtvy v tej istej kauze a v takom krátkom čase rozčesne spoločnosť na dva tábory, podobne ako to bolo pri smrti Milana Lučanského.

14.02.2021 19:00
debata (117)

Kým jedni budú tvrdiť, že kajúcnik by určite samovraždu nespáchal a ide o ďalšiu „politickú vraždu“, čím sa zároveň potvrdilo, že Lučanského krivo obvinili, tí druhí budú v jeho smrti vidieť ďalší dôkaz korupcie obrovských rozmerov, ktorú jeden z aktérov tejto kauzy nezvládol.

Faktom je, že nič podobné sme doteraz na Slovensku nezažili. Keď sa v 90. rokov medzi sebou vraždili mafiáni, resp. likvidovali nepohodlných svedkov, bolo to hrozné, išlo však o vybavovanie si účtov v podsvetí. Bol to svet mimo sveta bežných ľudí.

Teraz však umierajú ľudia, ktorí stáli na druhej strane barikády. Oni mali dohliadať na dodržiavanie zákonov. Preto ich smrť verejnosť tak šokuje.

Kým jedni budú tvrdiť, že kajúcnik by určite samovraždu nespáchal a ide o ďalšiu „politickú vraždu“, čím sa zároveň potvrdilo, že Lučanského krivo obvinili, tí druhí budú v jeho smrti vidieť ďalší dôkaz korupcie obrovských rozmerov, ktorú jeden z aktérov tejto kauzy nezvládol.

Predstava, že by ich k samovražde dohnala „policajná šikana“, sa javí ako silne pritiahnutá za vlasy. Rovnako pokrivkávajú aj teórie spochybňujúce princíp fungovania kajúcnikov. Aký zmysel by malo, kedy si Böhm obvinenia týkajúce sa Lučanského vymyslel? Poškodil by tým sám seba, pretože skôr či neskôr by sa na to prišlo.

Pravdepodobnejší je skôr scenár, že Böhm bol zapletený do korupčnej schémy a chcel si zachrániť kožu, a preto „nabonzoval“ na Lučanského. Biznis s pohonnými látkami, ktorému sa venoval, patrí medzi ziskové, no zároveň veľmi rizikové podnikanie. Priam legendárnou sa stala kauza Olejári, v ktorej išlo o rozsiahle daňové úniky. Keďže spotrebná daň na minerálne oleje je nižšia ako daň z nafty, niektoré oleje možno zameniť alebo zmiešať. Obvinených v nej bolo napokon viac ako 70 ľudí, ktorí vykurovacie oleje predávali ako naftu.

Ak by sa potvrdilo, že Böhm údajne skorumpovaným šéfom finančnej správy a polície naozaj odovzdával státisíce eur, pričom celkovo na úplatkoch vyplatil viac ako tri milióny eur (len Lučanskému mal údajne vyplácať každý mesiac 45-tisíc eur), znamenalo by to, že muselo ísť o megapodvod.

Keď sa teraz všetko prevalilo, jednoducho neuniesol bremeno dôkazov a siahol si na život. Samozrejme, všetko sú to zatiaľ iba dohady, ktoré sa potvrdia alebo vyvrátia, až keď bude známy výsledok vyšetrovania.

V jednej veci však nad postupom polície zostáva rozum stáť, pretože tu s najväčšou pravdepodobnosťou došlo k závažnému pochybeniu. Je absolútne nepochopiteľné, že Böhmovi, potom ako bol obvinený, nezobrali všetky jeho legálne držané zbrane a neodňali mu zbrojný pas. To nikomu nenapadlo, že napriek tomu, že ako kajúcnik s orgánmi činnými v trestnom konaní spolupracoval, mohol sa strelnou zbraňou vyhrážať ktorémukoľvek svedkovi? Resp. zabiť sa, čo sa napokon aj stalo.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka si pýta vysvetlenie a policajný prezident Peter Kovařík nariadil kontrolu postupu NAKA. To však Böhmovi život nevráti.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #samovražda #Milan Lučanský #Judáš #Očistec #František Böhm