Medzinárodná blamáž

Po experimente s celoplošným testovaním, ktoré nikam neviedlo, Slovensko opäť zaujalo svet. Tentoraz zadávaním nesprávnych čísiel o počte pozitívnych na COVID-19 do medzinárodných štatistík. Ak by si zjavné nezrovnalosti na grafe Worldometers.info nevšimol matematik Richard Kollár, možno by sme na to ani nedošli. A Slovensko by sa naďalej zosmiešňovalo nekompetentnosťou vládnych predstaviteľov.

15.02.2021 19:05
debata

Táto blamáž priamo nadväzuje na experiment celoplošného testovania, resp. skríningu. Predseda slovenskej vlády Igor Matovič si zmyslel, že antigénové testy majú rovnakú validitu ako vedecky medzinárodné uznávané PCR testy. Medzinárodné štúdie o chybovosti AG testov akosi nebral na zreteľ. To, že sa touto cestou nevydala žiadna iná krajina, nijako neovplyvnilo jeho úsudok.

Matovič začal postupne veľmi nekorektne a skresľujúco miešať vo svojich vystúpeniach počet pozitívnych z oboch testov. To sa prenieslo aj do oficiálnych čísiel. Navyše počet AG testov prudko stúpal cez víkend. Stalo sa tak, že došlo k úplnému popleteniu štatistík. Miešali sa hrušky s jablkami. Vedci tak nemali spoľahlivé údaje, podľa ktorých by mohli jasne analyzovať, čo sa vlastne stalo, a nevedeli spoľahlivo predikovať ďalší vývoj. Vlastne dodnes nevieme, ako v skutočnosti na tom sme.

Matematik Kollár upozornil, že za niekoľko dní by na Slovensku bolo viac ľudí, ktorí prekonali covid, ako tých, ktorí ho reálne mali. Pritom realita je úplne iná. Počty hospitalizovaných sú stále vysoké a v počte úmrtí na obyvateľa sa tlačíme na čelo svetovej špičky.

A toto pomiešanie sme preniesli aj do medzinárodných štatistík. V nich musíme dodržiavať vedecké pravidlá ako aj ostatné štáty sveta. Slovensko preto korektne hlásilo iba počet pozitívnych PCR testami. Počet vyliečených sa však počítal z PCR i AG testov. A keďže počet pozitívnych z AG testov bol zhruba rovnaký ako na PCR testoch, počet vyliečených bol oveľa vyšší. Matematik Kollár upozornil, že za niekoľko dní by na Slovensku bolo viac ľudí, ktorí prekonali covid, ako tých, ktorí ho reálne mali. Pritom realita je úplne iná. Počty hospitalizovaných sú stále vysoké a v počte úmrtí na obyvateľa sa tlačíme na čelo svetovej špičky.

Kto je za to zodpovedný? Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) tvrdí, že Slovensko zasiela pravidelne do Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb spracované pozitívne prípady z oboch testovaní. Podľa ÚVZ počet vyliečených sa generuje z epidemiologického informačného systému EPIS. Tam nie je kolónka, o aký test ide, iba kolónky – stále na liečbe, úmrtia a vyzdravenia. Ministerstvo zdravotníctva si stojí za nahlásenými údajmi. Medzinárodné organizácie čerpajú údaje z webovej stránky www.korona.gov.sk. Tú spravuje ministerstvo investícií regionálneho rozvoja a informatizácie. Grafy však vytvára súkromná firma bot.media. Tá sa odvoláva na dáta z Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). To zase odkazuje na Úrad verejného zdravotníctva. Ministerstvo zdravotníctva zase na NCZI. To už konečne zareagovalo. Cez víkend odstavili stránku a v stredu by mali byť korektné údaje.

Ten, kto nesie za tento chaos zodpovednosť, je jednoznačne ten, kto všetko riadi. To je minister zdravotníctva Marek Krajčí. Spolu s premiérom Matovičom, ktorý do všetkého vnáša zbytočne chaos. Bazírujú na neúčinnom celoplošnom AG testovaní a nezostáva im čas na podstatné veci. Mätúce štatistiky nie sú prvým a pravdepodobne ani posledným zlyhaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #údaje #pandémia #Covid-19 #PCR testy #antigénové testy