Krajniakova smršť

Minister práce doterajší dôchodkový systém doslova zrovnal so zemou. Po jeho ére už veru nič nebude, ako bývalo.

16.02.2021 20:00
debata (6)

Prvé zmeny prešli už vlani – pekne schované ústavy z dielne rezortu spravodlivosti. Hnutie Sme rodina do nej práve šuchlo Krajniakove srdcovky. V legislatíve tak už máme nielen individuálny dôchodkový strop, ale i rodičovský bonus. (Žiaľ, smolu majú tí, čo nemajú deti, alebo ich majú, no robia v cudzine.)

Tu sa však zmeny ani zďaleka nekončia. Krajniak ešte vlani predstavil návrh (ako inak) ústavného zákona o dôchodkovom systéme. Čo tam po tom, že v pripomienkovom konaní zožal vlnu kritiky – z päťstovky pripomienok bola totiž vyše polovica zásadných. A čo tam po tom, že odborníci nad ministerskými nápadmi iba krútili hlavami.

Minister so záľubou v maskáčoch sa však očividne nevzdáva – a jeho ľudia už výčitky preberajú. Teraz sa zdá zažehnaný len nápad so štátnou správcovskou spoločnosťou pre druhý pilier. No v hre je naďalej nielen obmedzenie jednorazového výberu peňazí, ale i povinný vstup do druhého piliera. Apropo, tým čo si svoju sporiteľňu nevyberú sami, ju pridelí štát. Zatiaľ nie je jasné, na základe akého kľúča.

Prapodivne vyzerá aj nový systém poplatkov – po novom by sa platilo podľa zhodnotenia. Práve poplatky však tvoria väčšinu ziskov správcovských spoločností. Kritici preto varujú, že správcovia budú investovať unisono.

Nie je prekvapivé, že rodinne založený minister v legislatíve ponechal možnosť dedenia úspor v druhom pilieri. Nuž … väčšinou ich dostane práve rodina.

Nejde však len o dôchodky, Krajniakovi sa za necelý rok vo funkcii podarilo prekopať minimálne mzdy, pošramotiť vzťahy s odborármi, ale i zrušiť termín rodová rovnosť – po novom sú už len ženy a muži. Jednoducho, v rezorte práce nenechal Krajniak kameň na kameni.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodkový systém #Milan Krajniak