Matovičovi mŕtvi

Zanedlho uplynie rok, čo Igor Matovič vyhral vo voľbách. Jeho prísľub, že bude veci robiť inak, sa do bodky naplnil. Premiér je skutočne iný ako jeho predchodcovia. Neustále nás presviedča o svojej nekompetentnosti, čo sa prejavuje aj v manažovaní koronakrízy.

16.02.2021 19:00
debata (194)

Slovensku momentálne patrí prvé miesto v počte mŕtvych na COVID-19. Úvahy o jeho výmene tak nadobúdajú čoraz jasnejšie kontúry. Spolu s ním by sa mal porúčať aj minister zdravotníctva.

Keď si človek v hlave premietne uplynulý rok, nestačí sa čudovať, ako sa z premianta v riešení koronakrízy stal poľahky absolútny „lúzer“.

To, že sme na jar zvládli prvú vlnu, treba pripísať nielen včasnému lockdownu, ale aj obavám z neznámeho vírusu. Pellegriniho končiaca vláda urobila veľmi správne rozhodnutie, keď zaviedla prísnu karanténu a keďže ani Matovičov kabinet toto opatrenie nezmenil, výsledkom bolo minimum nakazených aj mŕtvych. Mohli sme byť na seba právom hrdí.

Vláda sa však nechala učičíkať, v lete nič nerobila a premiér v snahe nestratiť body u voličov začal robiť jednu chybu za druhou. Jeho snaha „zachrániť“ svadby, plesy a stužkové slávnosti (Nevesty, dobre bude!) sa síce niekomu mohla javiť ako ústretové gesto, no v skutočnosti tento nepremyslený krok bol spúšťačom nákazy.

Od októbra sa začali čísla zhoršovať a tu prichádza druhá fatálna chyba, ktorú si doteraz premiér nechce priznať. Namiesto lockdownu, ktorý by obmedzil pohyb ľudí, vytasil Matovič „atómovku“ – celoplošné testovanie. To síce prinieslo krátkodobý efekt, no počet infikovaných aj mŕtvych začal v novembri raketovo stúpať a tento trend pokračuje do dnešných dní.

Keď sme na jar sledovali hororové správy zo severného Talianska, kde nemocnice praskali vo švíkoch a denne umierali stovky ľudí, len neveriacky sme krútili hlavou. Teraz, keď na Slovensku každý deň na covid umiera zhruba sto ľudí, berieme to už pomaly ako samozrejmosť. Pritom od udalostí v Taliansku prešlo len pár mesiacov.

Pandemická situácia na Slovensku je mimoriadne závažná, v tom má prezidentka Zuzana Čaputová absolútnu pravdu. Treba však dodať, že hlavnú zodpovednosť za tento stav nesie predovšetkým premiér.

Matovič si napriek tomu stále hudie dokola to isté – testovať, testovať, testovať. Nepočúva odborníkov, tých, čo majú iný názor, uráža, a tak sa nemožno čudovať, že mu už takmer nik nedôveruje. Slováci sú trpezliví a mnohé „výstrelky“ politikov dokážu tolerovať, lenže keď im pohár trpezlivosti pretečie, pošlú ich veľmi rýchlo do minulosti.

Pandemická situácia na Slovensku je mimoriadne závažná, v tom má prezidentka Zuzana Čaputová absolútnu pravdu. Treba však dodať, že hlavnú zodpovednosť za tento stav nesie predovšetkým premiér.

Keď si zrekapitulujeme doterajší priebeh pandémie a porovnáme s vývojom v iných krajinách, tak dôjdeme k záveru, že tých 6 000 mŕtvych na COVID-19 sú aj Matovičovi mŕtvi.

Ak sa to niekomu zdá prisilné tvrdenie, mal by si predstaviť situáciu, ako by to asi vyzeralo, keby bol teraz Matovič v opozícii. Protesty pred Úradom vlády a slová o vrahoch by boli na dennom poriadku.

Takýto klaun môže síce zaujať publikum, no to rozhodne nestačí, aby vládol.

© Autorské práva vyhradené

194 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #pandémia #Zuzana Čaputová #Covid-19 #celoplošné testovanie