Pyšný princ na scéne

Nebol by to Igor Matovič, keby do závažného racionálneho problému nevlial veľa zbytočných emócií, čo je na škodu veci. A to len preto, že sa opäť urazil. Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová vraj znevážila jeho veľké diplomatické úsilie zabezpečiť ruskú vakcínu Sputnik V.

19.02.2021 19:00
debata (46)

Pritom ešte úplne scestne argumentoval svojou obľúbenou rozprávkou Pyšná princezná. Podľa neho sa ľudia budú musieť ísť dať očkovať do zahraničia, rovnako, ako si v rozprávke po zákaze spievania išli za hranice zaspievať. To skôr pôjdu ženy na interrupcie po zákazoch poslancami OĽaNO.

Premiér Matovič po parížskom extempore už druhýkrát v tomto mesiaci vstúpil do svetovej politiky. Zdá sa, že podobne ako aj iní politici nechápe, o čo ide v medzinárodnom súboji o vakcíny. Ich nedostatok v EÚ je najmä preto, lebo žiadna „domáca“ farmaceutická firma ich nedokázala vyvinúť a vyrobiť. Sme takí závislí od amerických, britských, ruských alebo čínskych dodávok. Môžu nám tak diktovať podmienky – ceny, množstvo a termíny. Pritom zahraničné vakcíny boli vyvinuté aj európskymi vedcami a z podpory verejných zdrojov krajín EÚ.

Nadnárodné firmy si chránia licencie a nedovolia iným firmám, aby mohli vyrábať vakcíny. Inak by ich bolo dostatok. Tu EÚ zlyhala. Vakcína nie je súkromný tovar, ale verejný statok: zachraňuje ľudské životy.

Nadnárodné firmy si chránia licencie a nedovolia iným firmám, aby mohli vyrábať vakcíny. Inak by ich bolo dostatok. Tu EÚ zlyhala. Vakcína nie je súkromný tovar, ale verejný statok: zachraňuje ľudské životy. To zdôraznil aj generálny tajomník OSN António Guterres. Verejné statky sú dedičstvom európskeho humanitného myslenia, na ktoré v poslednom období zabúdame. Matovič, rovnako ako Orbán, namiesto toho, aby hodnotovo kriticky debatoval na pôde EÚ, ušiel prvým vlakom do Ruska.

To neznamená, že Sputnik treba vopred zavrhnúť. Rusko síce nepožiadalo EMA o registráciu Sputniku v EÚ, ale o vedecké poradenstvo pri vývoji áno. Takže vedcom v EMA nie je vakcína neznáma. A ktovie, či má Rusko vôbec záujem o registráciu. Sputnik nakupujú štáty v Latinskej Amerike, na Blízkom východe, Čína alebo India. Z pohľadu biznisu a geopolitiky EÚ nehrá veľkú rolu.

To by však v dnešnej epidemiologickej situácii malo byť druhoradé. Ak Matovič skutočne má predbežne objednané dva milióny vakcín do júla, tak by nám to mohlo veľmi pomôcť. Dokonca by sa zvýšila aj ochota očkovať – 8 % ľudí navyše. Môže ísť práve o tých, ktorých niektorí strašia nanočipmi.

Asi najmúdrejšie sa vyjadril predseda lekárskych odborov Peter Visolajský. Podľa neho by sme Sputnik mohli nakúpiť aspoň do zásoby a nechať v skladoch do prípadnej registrácie. Ak by aj vakcína nebola registrovaná – Rusko nemusí mať záujem – v prípade úspešnosti inde vo svete a schválenia na Slovensku, mohli by sa ňou dobrovoľníci očkovať. Môže sa totiž pokojne stať, že Sputnik nakoniec začnú nakupovať v núdzi aj iné krajiny EÚ a na Slovensko už nevystane. Vždy je rozumnejšie dať sa zaočkovať na základe vlastného rozhodnutia, než nedať sa vôbec a ochorieť alebo zomrieť na COVID-19 či nakaziť niekoho iného. Ide o verejný statok, verejné blaho a bezpečnosť, hodnoty „európanstva“, nie o politikárčenie, Matoviča alebo geopolitické záujmy.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #očkovanie #Igor Matovič #Veronika Remišová #Pyšná princezná #Sputnik V