Liečba alebo biznis?

Masívne celoplošné testovanie presadil premiér Igor Matovič ako hlavný nástroj v boji proti koronavírusu. Napriek varovaniu expertov, že antigénové testy môžu byť nespoľahlivé a môžu narobiť viac škody ako úžitku. Čas im dal v mnohom za pravdu.

22.02.2021 19:15
debata (4)

Treba však zároveň priznať, že antigénové testy umožňujú ľuďom zadarmo sa dať kedykoľvek otestovať a získať rýchly výsledok vždy, keď to potrebujú. Na druhej strane, takéto testovanie by nemalo byť samoúčelné a už vôbec nie na úkor spoľahlivejších PCR testov.

Mnohé samosprávy chcú s antigénovým testovaním vo svojej réžii skoncovať. Aj keď im štát platí päť eur za jeden výter, znamenajú – ako sa trefne vyjadril hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák – „častokrát ťažký mínus“. Okrem výplaty pre zamestnancov treba zaplatiť aj likvidáciu odpadu. Napríklad v Košiciach celé testovanie vyšlo zhruba na 1,5 milióna eur a ďalších 200-tisíc minuli na ochranné pomôcky.

Samozrejme, nikto nebude testovať zadarmo. Ide o to, či cena je dobre nastavená a či sa nedajú takto vynaložené verejné zdroje využiť užitočnejšie.

Unavené mestá a obce už toho majú dosť a nechcú hrať túto hru. Štát však bude naďalej požadovať od občanov certifikát o negatívnom teste. Potešia sa mobilné odberové miesta, takzvané MOM-ky. Pre ne sa stalo testovanie medzičasom veľmi výhodným biznisom. Na rozdiel od miest sú platené paušálom – najmenej okolo 844 eur za pracovný deň a cez víkend to môže byť až 1 295 eur. Stačí garancia, že dokážu otestovať 250 ľudí denne. Od každého testovaného navyše dostanú 2,50 eura. Nečudo, že na začiatku februára bolo 354 MOM-iek a aktuálne ich počet stúpol až na 762. Sú mestá, kde rastú ako huby po daždi. Závisí od podnikavosti. Založiť MOM môže organizácia i súkromný podnikateľ. Práve pre nich sa to stáva výhodný biznis. A nielen pre nich. Podľa Kaliňáka v nemenovanom meste nepredĺžili zmluvu Červenému krížu a zároveň si mestský poslanec zriadil súkromnú.

Samozrejme, nikto nebude testovať zadarmo. Ide o to, či cena je dobre nastavená a či sa nedajú takto vynaložené verejné zdroje využiť užitočnejšie. Napríklad na ochranné pomôcky, vitamíny, ale treba si položiť otázku, či nejdú aj na úkor spoľahlivých PCR testov, ktoré sú smerodajné na celom svete – okrem Slovenska. Veď v nedeľu bolo vykonaných iba 3 059 PCR testov. Počas týždňa sa ich robí niečo nad 10-tisíc, pričom pred niekoľkými týždňami to bolo okolo 20-tisíc.

Azda by sa peniaze dali využiť aj na ďalšie veci – pozitívne testovaní nie sú nijako kontrolovaní a netrasujú, nedohľadávajú sa ich kontakty. Peniaze by sa mohli využiť aj na to, aby každý antigénovo pozitívne testovaný išiel automaticky aj na PCR, aby sa diagnóza potvrdila alebo vyvrátila. Ustavične sa vracia aj otázka, či by sa peniaze nedali využiť na kontrolu – povinný test pre ľudí, ktorí sa vracajú z cudziny, prípadne na zaplatenie štátnej karantény, hoci v prázdnych hoteloch.

Propagovanie nevierohodného antigénového testovania na úkor všetkého ostatného mýli ľudí a môže vnášať do života pocit falošnej nádeje.

Keď už aj vláda urobila chybu, mala by si ju čo najskôr priznať a vykonať nápravu. Mýliť sa môže každý. Horšie je, keď si chybu priznať odmietame. V utorok bude mať premiér príležitosť na stretnutí s vedcami spýtať sa nielen na stratégiu v ďalšom boji s koronou, ale aj na to, ako ďalej s testovaním a MOM-kami.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #koronavírus #PCR testy #antigénové testy #MOM