Hegerova daň z luxusu

A je to opäť tu. Zdá sa, že i nového ministra financií Eduarda Hegera láka pohrať sa s daňami. Kdesi ubrať, inde pridať.

23.02.2021 20:00
debata (14)

Vytiahol staronový nápad – vyššie dane z majetku, nižšie z práce. Ľudí to má vraj motivovať pracovať a menej vlastniť. Nuž, chvályhodné je, že minister počúva výčitky z Bruselu i OECD (máme totiž privysoké zdanenie práce). Otázne zostáva, či práve oprášenie pokusov oboch bývalých vlád Smeru je cestou, ako zmeniť daňový systém.

Už dvakrát totiž podobný pokus neprešiel. A vždy pre tie isté dôvody. Nie je totiž také jednoduché určiť, čo je luxusný dom či byt. Alebo určiť jednoduchý násobok za každé podlažie navyše (neslávna podlažná daň).

Prvýkrát chcel Smer zaviesť daň z luxusu počas svojej prvej vlády. Ukázalo sa však, že najluxusnejšie si žijú osamelí ľudia vo viacgeneračných domiskách, ktoré horko-ťažko vykúria. Stavali ich s vidinou života s deťmi pod jednou strechou, ale tí odišli za prácou kdesi do hlavného mesta. I pri podlažnej dani v roku 2017 sa ukázalo, že majitelia prízemných bungalovov si takmer nepriplatia, no stačí mať poschodie či pivnicu a suma hneď poskočí.

Heger to chce skúsiť cez trhové ceny. Samozrejme, takto zo zvýšenej platby vypadnú niektoré veľké domy na vidieku. Stačí však mať adresu vo vychytenej lokalite, čo zvyšuje cenu akejkoľvek nehnuteľnosti. A sme na začiatku… Na zváženie je i nedostatok nájomných bytov. Ak sa ľudia nemajú upínať na vlastníctvo, a nechcú platiť nájmy vo výške hypoték, kde majú bývať?

Jasné zatiaľ nie je ani to, do koho vrecka by nová daň išla. Teraz podielové dane i dane z nehnuteľností inkasujú obce. A tie veru pre zníženie výberu daní nechcú stratiť ani euro. Nuž, pán minister financií, púšťate sa na veľmi tenký ľad.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo financií #Eduard Heger #daň z majetku