Ako ďalej, pán premiér?

Premiér sa stretol s vedcami. Dokonca ich chcel „v prvom rade počúvať“! Znamená to, že situácia je veľmi vážna. Nebol by to však Matovič, keby si neodpustil poznámku, že každý má svoj diel viny, a za nárast hospitalizácií počas posledných deviatich týždňov môžu vedci. Dá sa teda tušiť, v akom duchu sa toto stretnutie odohrávalo...

23.02.2021 19:00
debata (27)

„Tak teda ukážte, čo viete, keď ste takí frajeri!“ povie na privítanie Matovič. „Mudrosráči“ mu potom budú siahodlho vysvetľovať, radiť a on si opäť urobí po svojom…

Pretože, ak by skutočne od začiatku počúval rady kompetentných, tak by nemohol presadzovať celoplošné testovanie, zaviedol by ešte pred Vianocami tvrdý lockdown, zatvoril na istý čas hranice a dnes by situácia na Slovensku vyzerala inak. On sa však riadil vlastným rozumom, a tak to aj dopadlo…

Je to vcelku prosté. Namiesto bombastických riešení – raz je to celoplošné testovanie, potom vakcína Sputnik – treba k pandémii pristupovať zodpovedne. Prináša to množstvo „mravčej práce“ – od trasovania, cez vytvorenie covidových ambulancií, až po distribúciu rúšok a respirátorov a najmä vitamínov, ale ako ukazujú príklady z iných krajín, vyplatí sa to.

Keď premiér po 9 a pol týždni (ktovie, čo sa mu preháňa hlavou) očakáva odpoveď, akým spôsobom má vláda zmeniť pravidlá na to, aby sme zastavili neustály rast nových prípadov, tak je to vcelku prosté. Namiesto bombastických riešení – raz je to celoplošné testovanie, potom vakcína Sputnik – treba k pandémii pristupovať zodpovedne. Prináša to množstvo „mravčej práce“ – od trasovania, cez vytvorenie covidových ambulancií, až po distribúciu rúšok a respirátorov a najmä vitamínov, ale ako ukazujú príklady z iných krajín, vyplatí sa to. Hoci je veľmi lákavé robiť rôzne skratky, v politike a najmä v danej situácii sa žiadne skratky robiť nedajú, lebo nás to všetko dobehne.

Napríklad, keď profesor Krčméry tvrdí, že vidí zmysel boja proti novému koronavírusu v obmedzeniach na hraniciach, tak s týmto opatrením by nemal byť najmenší problém. Nejednému asi vyrazila dych správa, že ľudia veselo lietajú na Zanzibar a do iných destinácií a polovica lietadla sa potom vracia späť infikovaná. Je azda ľudské práve v kovidovom čase lietať na exotické dovolenky? Nie! Najmä keď sa šíri nebezpečná juhoafrická mutácia, je proti zdravému rozumu, aby niekto trávil na palube lietadla, kde v uzavretých priestoroch cirkuluje vzduch, spolu so stovkou pasažierov niekoľko hodín!

Je úplne absurdné, že v čase, keď platí zákaz vychádzania, sa niekto vyberie na opačný koniec sveta. Zúfalí dôchodcovia, ktorí nemajú prístup k internetu, si nedokážu kúpiť veci, ktoré nutne potrebujú, polícia robí námatkové kontroly na cestách a niekto si len tak mirnix-dirnix cestuje. Nuž, takto teda znižovanie mobility nevyzerá!

Samostatnou kapitolou je trestuhodne zanedbaná prevencia. Hoci niektoré samosprávy aj v tejto oblasti suplujú úlohu štátu, mal by to byť minister zdravotníctva, ktorý by predložil plán, ako distribuovať potrebné vitamíny a respirátory, najmä tým, ktorí si to nemôžu dovoliť. Kto videl zábery z Indie, kde ľuďom rozdávajú proticovidové balíčky, musel byť v rozpakoch, že sme na tom horšie ako tzv. krajiny tretieho sveta.

Tak takto pán premiér…

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #Igor Matovič #Covid-19 #Vladimír Krčméry #pandemické opatrenia