Núdzový stav a iné prostriedky

Situácia je zlá, hoci platí núdzový stav. Bez neho by však bola ešte horšia. Zhruba tak by sa dali zhrnúť argumenty poslancov za jeho predĺženie. Problém je však v tom, že núdzový stav síce vytvára určitý priestor, lenže keď vláda nedokáže prijať adekvátne opatrenia, tak ho môže predlžovať donekonečna... a nič sa nezmení (alebo naopak, môže sa zmeniť úplne všetko, no nie tým smerom, akým by sme chceli).

25.02.2021 19:00
debata (21)

Je to, ako keby bol niekto dlhodobo na maródke, no nedostal by správnu liečbu. Bez nej môže maródiť celé roky, a napokon umrie… Len samotná maródka totiž ešte nikoho nevyliečila, je to len prostriedok.

To, že vláda na jednej strane „uťahuje šrauby“, no na druhej strane je pandémia manažovaná tak diletantsky, že už umrelo viac ako 6 800 ľudí, nemocnice sú preplnené a na Slovensko prichádzajú pomôcť zahraniční lekári, je smutnou vizitkou tejto vlády.

Keď ministerka spravodlivosti Mária Kolíková tvrdí, že: „Bez núdzového stavu vláda nebude mať v rukách možnosť, nástroj, ako účinne môže prijímať opatrenia, ktoré sa javia ako dôležité pre ochranu života a zdravia ľudí pri boji s pandémiou,“ namieste je otázka, čo robila vláda doteraz?

Ak by sme aj prijali premiérov názor, že núdzový stav je nástroj potrebný na ochranu života a zdravia, tak sa musíme pýtať: Akým spôsobom prispelo k stabilizácii situácie napríklad celoplošné testovanie?

Kryť si chrbát núdzovým stavom je veľmi konformné, pretože je to prostriedok, ktorý dáva vláde výnimočné právomoci v mnohých oblastiach, keďže sú obmedzené základné práva a slobody. Práve z tohto dôvodu napríklad v Nemecku núdzový stav (vzhľadom na historickú skúsenosť) počas pandémie ani nezaviedli, hoci od roku 1968 je táto otázka legislatívne upravená. Napriek tomu je v Spolkovej republike Nemecko pandemická situácia oproti Česku a Slovensku výrazne lepšia. Stačí sa pozrieť na mapu jednotlivých regiónov EÚ a človek hneď vidí mapu bývalého Československa…

Ak by sme aj prijali premiérov názor, že núdzový stav je nástroj potrebný na ochranu života a zdravia, tak sa musíme pýtať: Akým spôsobom prispelo k stabilizácii situácie napríklad celoplošné testovanie?

Zhodou okolností takmer na deň presne (27. februára 1933) podpísal prezident Paul von Hindenburg takzvaný Dekrét o požiari Ríšskeho snemu, ktorý krátko pred voľbami obmedzil viaceré občianske práva a slobody a vydláždil Hitlerovi cestu k moci.

Nik nehovorí, že premiér Matovič sa chystá uzurpovať všetku moc. No tým, že sa núdzový stav neustále predlžuje a všetci si na tento stav pomaly zvykáme, sa vytvára nebezpečný precedens.

Ako ukazuje príklad Nemecka, kde majú už dve dekády zákon na ochranu pred infekciou, ktorý presne špecifikuje, v ktorých oblastiach je možné obmedziť práva a slobody ľudí, na boj s pandémiou existujú aj jemnejšie nástroje, netreba hneď použiť ten najsilnejší.

Na to, aby vláda mohla zásobovať nemocnice a mala k dispozícii dostatok lekárov, skutočne netreba hneď núdzový stav, stačí dobrý manažment. To je však oblasť, ktorá je pre Krajčího „španielskou dedinou“…

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Nemecko #Igor Matovič #núdzový stav #Mária Kolíková