Prekvapí Matovič?

Premiér Igor Matovič od stredy rokuje za okrúhlym stolom s dvadsiatkou popredných vedcov a lekárov. To, že si s nimi konečne sadol za jeden stôl, je veľký posun. Doteraz na mnohých nemal dobré slovo. Výsledkom by mal byť spoločný postup v boji s koronovírusovou pandémiou. Ale ani za tri dni zatiaľ k ničomu nedospeli. Sú ich názory také odlišné?

26.02.2021 19:00
debata (11)

Medzitým Národná rada automaticky predĺžila núdzový stav. Presvedčenie o jeho prospešnosti už klesá aj medzi koaličnými poslancami. Predlžovanie ešte o niekoľko mesiacov nepripadá do úvahy, znamená značné obmedzenie základných práv a slobôd. Vláda však nemá žiadny plán B. Je zrejmé, že vládne orgány počas pandémie potrebujú mimoriadne právomoci. S návrhom nakoniec prišiel podľa vzoru Nemecka aj iných krajín bývalý minister zdravotníctva Richard Raši z Hlasu: ide o pandemický zákon. V Česku ho schválili v piatok. Ako povedal Raši, išlo by o jednoduchú úpravu núdzového stavu s vypustením niektorých sporných pasáží. Prečo s týmto elegantným riešením neprišli koaliční poslanci? Asi nemajú čas, venujú sa príprave rôznych zbytočných prílepkov k ústavným zákonom na poslednú chvíľu…

Máme tak pred sebou niekoľko ťažkých mesiacov. Situácia sa zhoršuje v celej EÚ. Nakoniec nebude iná možnosť, ako zavrieť ekonomiky vo viacerých členských krajinách, čo by nám uľahčilo rozhodovanie.

Medzitým, ako premiér rokuje s expertmi, prišla s piatimi návrhmi, ako zamedziť najhoršiemu, Slovenská lekárska komora. Navrhuje uzavrieť vzdušné a pozemné hranice a zaviesť povinnú štátnu karanténu pre všetkých ľudí prichádzajúcich na Slovensko. Malo by sa taktiež zintenzívniť PCR testovanie, dôsledne trasovať kontakty. Izolácia a kontrola pozitívne testovaných by mala byť samozrejmosťou aj zákaz nakupovať v obchodoch infikovaným pacientom. Navrhuje tiež zaviesť lokálne pandemické komisie. Všetko veľmi logické a prospešné veci. Prečo s nimi nepríde ako prvá koalícia?

Kuloárne informácie napovedali, že premiér s expertmi diskutuje o zavedení tvrdého lockdownu, teda zavretí všetkých fabrík okrem kritickej infraštruktúry. Vírus sa totiž okrem iného šíri práve vo fabrikách, najmä v jedálňach a šatniach. Matovič to na facebooku dementoval. Lenže predseda parlamentu Boris Kollár tvrdý lockdown na dva-tri týždne pripustil. Slovensko sa totiž rýchlo blíži k situácii, keď nebude mať na výber.

Pritom únava ľudí z covidu stúpa. Nielen na Slovensku, ale v celej Európe. Vakcíny nie sú a tak ľahko nebudú, ich nedostatok trápi celú EÚ. Aj štvrtkový summit lídrov EÚ potvrdil, že nemajú žiadne páky, ako urýchliť dodávky. Chýbajú nielen výrobné kapacity, ale základné výrobné zložky, ako sú napríklad lipidy. Máme tak pred sebou niekoľko ťažkých mesiacov. Situácia sa zhoršuje v celej EÚ. Nakoniec nebude iná možnosť, ako zavrieť ekonomiky vo viacerých členských krajinách, čo by nám uľahčilo rozhodovanie.

To ešte prehĺbi frustráciu. Preto potrebujeme na najbližšie mesiace dosiahnuť spoločenskú zhodu v základných opatreniach, aby sa situácia nevymkla z rúk. Privedú rokovania s vedcami Matoviča konečne k rozumu? Alebo príde zasa s nejakým svojím „geniálnym nápadom“?

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #richard raši #slovenská lekárska komora #summit EÚ #Igor Matovič #núdzový stav