Krajniak zabudol na hladové doliny

Zdá sa, že súčasná vláda si obľúbila PR aj cez sociálne siete. V tomto smere nijako nezaostáva ani minister práce Milan Krajniak. Medzinárodný deň boja proti nezamestnanosti si pripomenul príspevkom, v ktorom zdôraznil, že „Slovensko je v ochrane pracovných miest aktuálne úspešnejšie, než naši rakúski susedia“.

28.02.2021 20:00
debata (5)

Áno, má pravdu. Plošné predpovede o plných čakárňach na úradoch práce sa zatiaľ nenaplnili. A áno, aj vďaka štátnej pomoci. Ale do jeho príspevku sa už akosi nezmestilo, že v niektorých okresoch je situácia vážnejšia. Napríklad v Rimavskej Sobote je bez práce viac ako 20 percent obyvateľstva v produktívnom ve­ku.

Zabudol tiež spomenúť, že v štatistikách krajiny je takmer 36 percent ľudí, ktorí sú bez práce viac ako jeden rok. Tých je veľa najmä v zaostalejších regiónoch. Iste, nový minister práce hladové doliny nevytvoril. Skôr ich zdedil. Určite k nim ale aspoň sčasti prispel. Ako? Politicky obľúbenou formou – zvýšením minimálnej mzdy.

Samozrejme, proti lepšej životnej úrovni nikto neprotestuje. Ale jej skokovitý rast robí šarapatu najmä v okresoch s vysokou nezamestnanosťou a nízkou priemernou mzdou. Zákonom zvyšovaná výplata tak predbieha regionálne podmienky na podnikanie. Ťažko môže krčmár v Poltári zaplatiť barmanke viac ako tisíc eur, keď toľko ani nevyrobí.

A nie je to len o výplate, musí počítať aj odvody a dane. Víťazom je tak skôr štátna kasa ako ľudia s najnižšími výplatami. Treba uznať, že regionálne rozdiely sa nedajú vyriešiť za rok. Ale treba si ich aspoň všimnúť. Určite im tiež nepomôže falošná štedrosť, ktorú bude musieť zaplatiť niekto iný. Na ich riešenie, žiaľ, neexistujú ani žiadne skratky.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hladová dolina #Milan Krajniak