Kyjev bez pomoci

Kým v členských štátoch Európskej únie sa rozbehlo očkovanie po Vianociach, na Ukrajine odštartovalo až o dva mesiace neskôr. Neschopnosť včas získať vakcíny padá v prvom rade na hlavu prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho vlády.

02.03.2021 20:00
debata (29)

Ani po prvej zásielke očkovacej látky sa pritom nemajú čím chváliť. O kvalite vakcín privezených až z Indie sú určité pochybnosti, čo vedie k slabému záujmu o ne medzi Ukrajincami (vrátane mnohých lekárov!). S tým súvisiace slimačie tempo ich podávania by znamenalo, že pri takejto rýchlosti by zaočkovanie celého národa trvalo neuveriteľných 90 rokov.

Maslo na hlave však má aj EÚ. Európska komisia aj mnohé členské štáty únie často skloňujú slovo solidarita. Vo vzťahu k Ukrajine bola spolupatričnosť nulová. Európska dvadsaťsedmička mohla aspoň trochu pomôcť. Napríklad vakcínami pre lekárov a zdravotné sestry v prvej línii v ukrajinských nemocniciach. Naozaj sa to nedalo?

Keď sa chce, dá sa všeličo. Rumunsko, členský štát EÚ, poslalo minulú sobotu do susedného Moldavska prvú humanitárnu zásielku vakcín z objemu, ktorý mu pridelila Európska komisia. Bolo ich viac ako 21-tisíc. Dovedna dodá Bukurešť do Kišiňova postupne 200-tisíc vakcín.

Brusel a členské krajiny únie nerátali s tým, že Moskva využije očkovaciu bezradnosť Kyjeva na to, aby vakcíny poskytla do Donbasu, ktorý ovládajú separatisti? A tak kým Ukrajina počúva pekné reči o tom, ako EÚ záleží na obnovení jej územnej celistvosti, ale očkovacie látky od nej nedostala, na druhej strane Rusko pomohlo Sputnikom V začiatkom februára začať s očkovaním Ukrajincov na území, ktoré Kyjev nemá pod kontrolou.

Mimochodom, Zelenskyj sa o túto vakcínu nielenže nezaujímal. Dal zakázať jej možný dovoz, lebo ju označil za nástroj ruskej propagandy. A bez pomoci od EÚ mu zostala India.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Volodymyr Zelenskyj #vakcinácia #Sputnik V