Matovičov vabank

Premiér nákupom ruskej vakcíny Sputnik V rozohral veľmi riskantnú hru. Nikto nevie, ako dopadne. Igor Matovič môže získať, ale aj úplne skončiť. Navyše Slovensko môže zažiť fiasko na medzinárodnej scéne. Prezidentka Zuzana Čaputová to pomenovala lakonicky: nie je to ani prejav odvahy, ani diplomatický úspech. Matovič však možno vie najlepšie hrať práve vabank.

02.03.2021 19:20
debata (57)

Problém nespočíva v samotnom Sputniku V, ale v tom, čo sa deje okolo. Ruská vakcína je podľa renomovaného odborného časopisu The Lancet účinná a bezpečná, musí to však potvrdiť Európska lieková agentúra. Všetci sa postavili do radu, ruský výrobca nemôže mať výnimku. Matovič argumentuje chorými a mŕtvymi, tí však boli aj pred niekoľkými mesiacmi a zaujímať sa o zabezpečenie dostatku ešte neregistrovaných vakcín mohol už vtedy. Je to len hlúposť alebo strategický ťah?

Na druhej strane, situácia nielen na Slovensku, i v celej EÚ je vážna. Vakcín je málo a predpovede nevyzerajú nádejne. Stratégia nízkej ceny, za ktorú EÚ objednala vakcíny, sa nevyplatila. Nielenže pri záchrane životov nemôžeme pozerať iba na cenu, ale výrobcovia radšej predávajú tým, ktorí viac zaplatia.

Otázka znie, prečo objednávame Sputnik narýchlo, podivne a teatrálne? Načo išiel vítať Matovič prvé dodávky priamo na letisko? To aj inde vo svete vítajú premiéri vakcíny od rôznych výrobcov? Obavy vyvolávajú aj prílišné tajnosti okolo celého procesu. Matovič nekomunikoval o dodávkach ani s koaličnými partnermi, ani s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom. To je až príliš neštandardné.

Na druhej strane, situácia nielen na Slovensku, i v celej EÚ je vážna. Vakcín je málo a predpovede nevyzerajú nádejne. Stratégia nízkej ceny, za ktorú EÚ objednala vakcíny, sa nevyplatila. Nielenže pri záchrane životov nemôžeme pozerať iba na cenu, ale výrobcovia radšej predávajú tým, ktorí viac zaplatia. To sa týka najmä Izraela a Veľkej Británie, ktoré sú míľové kroky pred nami. Výsledkom je, že niektoré štáty hľadajú vlastné cesty. Nielen Maďarsko. Sputnik môže byť jednou z možností, ako vyviaznuť z krízy. Vo výnimočnej situácii niekedy dochádza k výnimočným krokom – netreba však zvažovať aj to, na čo upozornila riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzana Baťová, že kým neexistuje autorita, ktorá by bezpečnosť vakcíny garantovala, je nezodpovedné prenášať zodpovednosť na očkujúcich lekárov?

Pre Matoviča to ale možno nie je jediný motív. Preferencie mu za rok po voľbách klesli viac než o polovicu. Z víťaza sa stal porazený. Možno chce preto zaloviť v iných košiaroch, od ktorých očakáva, že si ich náklonnosť získa práve pre ideologický rozmer súvisiaci so vzťahom k Rusku. Lenže svojím riskantným ťahom ohrozuje samotnú existenciu koalície. Strana Za ľudí už dlho vajatá a rozpad vlády si azda Matovič nechce sám privodiť. Chyba bola hlavne tá, že neurobil nič pre propagáciu vakcinácie (bez ohľadu na výrobcu vakcíny), a týmto spôsobom vážnu sanitárnu situáciu politicky vybičoval.

Matovič sa možno fatálne prepočítal a celé očkovanie sa skončí fiaskom. Každý si dvakrát spočíta, či príliš neriskuje a radšej nepočká. Na druhej strane, nebezpečenstvo covidu, nedostatok iných vakcín alebo dovolenka v zahraničí či len návšteva príbuzných po mesiacoch môžu byť pre niektorých ľudí silným lákadlom. Vystavovať ale ľudí týmto dilemám nie je korektné a hodné premiéra. Skôr sa to už podobá na predstavenie, kde je protagonistovi celkom jedno, ako všetko dopadne.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #očkovanie #Európska lieková agentúra #Igor Matovič #Sputnik V